SVARER REPORTER: En reporter med munnbind ble kritisert da han stilte spørsmål til Trump. Video/foto: AP/NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump

Stadig mer alene

President, Donald Trump, er snart den eneste framtredende politikeren i USA som nekter å bruke munnbind. Selv hans nære allierte er redde for hvordan coronasmitten ser ut til å være ute av kontroll.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): USAs fremste smitteekspert, Anthony Fauci advarte tirsdag om at coronasmitten er ute av kontroll i deler av USA.

- Vi har nå over 40.000 nye tilfeller om dagen, men jeg ville ikke blitt overrasket om dette steg til 100.000 hvis trenden ikke snus, understreket han i en høring i Senatets helse- og utdanningskomité.

Over 126 000 amerikanere har dødd i coronapandemien. Den siste tida er det republikanskestyrte delstater som Arizona, Texas og Florida, som gjenåpnet tidlig, som har opplevd en eksplosiv vekst i antall tilfeller. De har alle nå enten bremset eller reversert gjenåpningen.

Trump er blitt hardt kritisert for sin håndtering av pandemien og har stupt på meningsmålingene den siste tida.

MUNNBIND: Ivanka Trump og barna brukte munnbind da de ankom Kennedy Space Center. Ektemannen Jared Kushner lot være. Video: Scanpix. Vis mer

Partipolitisk skille

Demokratene og helseeksperter har i lang tid anbefalt å bruke munnbind for å bremse smitten. Men Donald Trump har hardnakket nektet å bruke munnbind og latterliggjort demokratenes presidentkandidat Joe Biden for å bruke munnbind. Dermed har han gjort det til et politisk stridsspørsmål i USA.

Nå begynner han imidlertid å bli stadig mer alene.

Kona Melania, har forlengst tatt til orde for bruk av munnbind. Det samme har datteren Ivanka.

De fleste andre republikanere har også snudd og sier nå at det er på tide å begynne å bruke munnbind. Det skjer etter at viruset for alvor har begynt å ramme tradisjonelt republikanske områder sør og vest i USA.

NEKTET: USAs president ville ikke vise seg med maske under besøket på Ford-fabrikken, men i etterkant har dette bildet dukket opp på Twitter. VIDEO: NTB Scanpix Vis mer

- Fordømt munnbind

Tirsdag sa den republikanske senatoren Lamar Alexander rett ut at Trump burde begynne å gå med munnbind for å gå foran som et godt forbilde.

MED MUNNBIND: Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File
MED MUNNBIND: Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell. Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File Vis mer

- Dessverre har denne enkle, livreddende praksisen blitt del av en politisk debatt som sier: Dersom du er for Trump, går du ikke med munnbind. Dersom du er mot Trump, gjør du det, forklarte Alexander, ifølge AP.

- Alle bør bruke en fordømt munnbind, sa den republikanske Florida-senatoren Marco Rubio i forrige uke, ifølge ABC News.

Tidligere denne måneden hevdet Trump i et intervju med Wall Street Journal at enkelte brukte munnbind bare for å demonstrere at de var motstandere av ham. Men nå bryter andre republikanere med presidenten.

MED MUNNBIND: Visepresident Mike Pence. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez
MED MUNNBIND: Visepresident Mike Pence. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez Vis mer

Både visepresident Mike Pence og republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell har de siste dagene oppfordret folk til å bruke munnbind når det ikke er mulig med sosial distansering.

- Ta på et munnbind. Det er ikke komplisert, sa McConnell på en pressekonferanse tirsdag.

Fox-støtte

Forrige uke tvitret også kongressrepresentant Liz Cheney et bilde av faren, den tidligere republikanske visepresidenten Dick Cheney, med munnbind og cowboyhatt.

- Dick Cheney bruker munnbind. #realmenwearmasks, skrev Cheney sammen med bildet.

Også programlederne hos Trump-vennlige Fox News tar nå til orde for bruk av munnbind.

- Jeg ser ingen ulemper med at presidenten blir sett oftere med munnbind, sier programleder Steve Doocy på det populære morgenprogrammet Fox & Friends under et intervju med republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy.

- Vi kunne alle vise vår patriotisme ved å bruke munnbind i rødt, hvitt og blått, svarte McCarthy.

IKKE SMIL: President Donald Trump så ikke glad ut da han kom hjem til Det hvite hus fra folkemøtet i Tulsa. Foto/video: AP Photo/Patrick Semansky / Twitter Vis mer

Påbudt

Byen Jacksonville i Florida, hvor Trump etter planen formelt skal bli utropt til republikanernes presidentkandidat i august, har innført påbud om bruk av munnbind innendørs på offentlige steder. Det synes selv ikke presidentens sønn, Donald Trump junior, at er et problem.

- Jeg synes ikke det er for komplisert å bruke munnbind eller vaske hendene og følge grunnleggende hygieneprotokoller, sier han til Fox Business.

Presidentens medarbeidere har lenge forsvart ham med at han ikke trenger å bruke munnbind fordi han testes regelmessig for covid-19. Folk som kommer nær ham blir også testet.

– Jeg ville ikke gi pressen gleden av å se det, sa Trump i mai da han skulle forklare hvorfor han ikke hadde på seg munnbind under et besøk hos en bedrift som produserer munnbind, ifølge Time.

Ifølge amerikanske medier mener presidenten at det sender et galt signal om han bruker munnbind samtidig som han argumenterer for å gjenåpne samfunnet.

«Munnbindfri-sone»

Til tross for at det har vært tilfeller av coronasmitte inne i Det hvite hus er det fortsatt svært lite bruk av munnbind der inne.

- Jeg lærte noe viktig, og det er at Det hvite hus er en munnbindfri-sone. Presidenten er konsekvent. Han synes det er greit at folk ikke bruker munnbind, sa den demokratiske kongressrepresentanten Brad Sherman til AP tirsdag.

Han hadde da nettopp vært i Det hvite hus for å få en etterretningsbriefing av noen av Trumps medarbeidere. Ifølge Sherman var det bare den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Robert O'Brien som brukte munnbind. De andre sju Trump-medarbeiderne gjorde det ikke til tross for at alle befant seg inne i et lite rom uten mulighet til å holde sosial distanse.

Trosser egne eksperter

Trumps motstand mot å bruke munnbind går også på tvers av den klare anbefalingen fra hans egne eksperter. Da pandemien først brøt ut, sa amerikanske helsemyndigheter først at munnbind i hovedsak burde reserveres for helsearbeidere. Men i begynnelsen av april begynte de å anbefale at folk dekket til ansiktet i offentlige sammenhenger hvor det er vanskelig med sosial distansering.

MED MUNNBIND: Demokratenes presidentkandidat. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
MED MUNNBIND: Demokratenes presidentkandidat. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer

- Dersom du vil at college-fotballen skal komme tilbake i år, bruk noe for å dekke ansiktet. Dersom du vil ha en sjanse til å gå på skoleball neste år, bruk noe for å dekke ansiktet, sier generalkirurg Jerome Adams, ifølge AP.

Demokratenes sannsynlige presidentkandidat, Joe Biden, har på sin side gjort det klart at han vil innføre et føderalt påbud om bruk av munnbind dersom han blir valgt i november.

- Presidentens oppførsel er bisarr. Presidenten tror at hvis han bare ignorerer covid-19, så vil det forsvinne. Det er nøyaktig samme taktikk som Trump har forsøkt siden januar, sier Biden til NBC News.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer