Stadig mer metanolsprit spores opp

Politiet i Oslo fikk onsdag flere tips om metanolholdig sprit. Tipsene skal sjekkes i dagene som kommer, og politiet håper all den livsfarlige spriten snart er fjernet fra markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det helt store funnet ble offentliggjort onsdag. Det viste seg at en av hovedmennene bak det metanolholdige smuglerpartiet, Erik Fallo (57), allerede mandag hadde bestemt seg for å legge kortene på bordet. Han orienterte politiet om en container med 25.000 liter smuglersprit som sto på et industriområdet i Hobøl.

Livsfarlig

Onsdag ble containeren fraktet til Oslo og to av kannene som ble funnet ble analysert. Det viste seg at den ene kannen inneholdt så mye metanol at det hadde vært dødelig å drikke av den.

- Det var en betydelig større konsentrasjon enn i tidligere beslag, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Også i den andre kannen var det metanol, men i lav konsentrasjon. Politioverbetjenten sier at han synes det er positivt at den siktede har fortalt politiet om partiet, som de ellers mest sannsynlig ikke ville ha funnet.

- Fallo har nå gått foran, og vi håper andre følger etter, sier han.

Abrahamsen håper nå at saken kan bli avsluttet, selv om det er flere tusen liter sprit som det ikke er redegjort for.

Sjokkert over salg

Spritsmuglersiktede Fallo sitter for tiden varetektsfengslet i Ringerike kretsfengsel, siktet for innførsel av 25.000 liter metanolholdig sprit fra Portugal høsten 2002. Nå blir han siktet for innførsel av det dobbelte, men kan samtidig få strafferabatt fordi han har fortalt om det store spritpartiet.

- Han er sjokkert over at folk har fortsatt å selge den metanolholdige spriten og gjør nå alt for å unngå ytterligere spredning, sier Fallos forsvarer, advokat Tore Eriksen, til NTB.

Ifølge Fallo er partiet som ble beslaglagt tirsdag en del av Portugal-partiet. Dermed ser det ut til at partiet besto av hele 50.000 liter.

Store dunker

I containeren som politiet fant etter Fallos anvisning, fant man to store 1000-litersdunker med sprit, samt en rekke tiliterskanner.

Politioverbetjent Abrahamsen viste onsdag fram containeren for pressen etter at spriten var blitt fraktet til vin- og brennevinsimportøren Arcus på Hasle i Oslo for analyse og destruksjon.

Det lå en rekke fylte, men også noen tomme tiliterskanner i den grønne, 13 meter lange containeren.

- Innholdet fra de store dunkene var tydeligvis tenkt helt over på tiliterskannene. Gateverdien av dette ville ha vært flere millioner kroner, fortalte Abrahamsen.

Politiet vet foreløpig lite om hvem som eier containeren eller hvor den kommer fra.

- Spriten sto trygt

Ifølge advokat Eriksen har Fallo latt være å fortelle om lageret tidligere fordi politiet bare har avhørt ham én gang, og fordi han tenkte at containeren sto trygt i påvente av destruksjon.

- Men han begynte å tenke på om det kunne være fare for innbrudd i containeren, eller andre ting, så han sa ifra. Han har ikke solgt noe videre etter at metanolsaken ble rullet opp og har hjulpet politiet med å samle inn sprit. Men Fallo har reagert på alt mediehysteriet om kyniske bakmenn, sier Eriksen.

Ifølge advokaten har Fallo nå sagt at det ikke skal være noe mer sprit lagret andre steder.

NTB