Stadig mer mørkeblå

ST.LOUIS (Dagbladet): Handlingslammede demokrater klarer ikke å hindre president George W. Bush i å lage den mest høyrevridde regjeringen USA noen gang har hatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå provoserer nominasjonen av FN-hater og nedrustningsmotstander John Bolton som leder for Utenriksdepartementets avdeling for nedrustning- og internasjonal sikkerhet.

Resirkulert

I likhet med de fleste viktige regjeringsmedlemmene er Bolton «resirkulert» fra Ronald Reagans og Bush den eldres president-tid.

Bolton var en viktig mann på det juridiske laget Bush hadde i Florida for å hindre nyopptelling av stemmer etter valget i fjor høst.

Stillingen i Utenriksdepartementet er en liten takk fra Bush, mens utenriksminister Colin Powell etter sigende gremmer seg. Hans moderate linje og vilje til dialog står i skarp kontrast til Boltons ensidige og harde linje.

Avledningsmanøvren

Smart nok var Bolton til senatshøring torsdag, og med forbundskanslerbesøk fra Tyskland og kongebesøk fra Spania samme dag ble høring avsporet.

Demokratene sto tafatte tilbake og må nok igjen se en erkekonservativ fylle en post som regjeringsrådgiver.

Bolton fikk spørsmålet om han mener nedrustningsavtalen fra 1972, ABM-avtalen, fremdeles står fast, og svarte oppsiktsvekkende nok:

«Jeg trenger å sette meg ned i et bibliotek noen timer for å gå gjennom den tunge tankeprosessen som kreves for å komme til en konklusjon.»

Betimelig nok svarte den demokratiske senatoren at den tankeprosessen vel burde vært tatt for lenge siden.

Flere provokasjoner

En like provoserende nominasjon er Otto Reich som leder for Utenriksdepartementets Latin-Amerika-avdeling.

Eksil-kubaneren og den tidligere amerikanske ambassadøren til Venezuela ledet Reagan-regeringens hemmelige program for å skaffe støtte til Nicaraguas antikommunistiske Contras-styrker. Reich var også en aktiv Bush-mann i Florida under valget, og er en helt blant de ekstreme eksil-kubanerne i Miami.

Med John Negroponte som FN-ambassadør er provokasjonen total. Negroponte var ambassadør i Honduras i 80-åra og lukket øynene for landets brudd på menneskerettigheter og bruk av dødsskvadroner mot opprørere.

Sentrumsrepublikaneren Bush er blåst bort, og nå forankrer han sin regjering på den kristne høyrefløyen som han så smertelig opplevde felte hans far under valget i 1992.

Stabukk og flørt

Selv har George W. Bush brukt halvparten av tida som president utenfor Washington. Derfor suser «Air Force One» fra øst til vest, nord til sør med en president som har lært å flørte seg ut av snubling i ord og for vanskelige spørsmål.

Torsdag kveld møtte han tv-og radiofolk til den årlige middagen, og hovedinnholdet i talen hans var selvfølgelig en opplisting av ordsnubling. Med selvironi har Bush tatt kontrollen.

HØYREVRI: President George W. Bush viser seg som stadig mer mørkeblå.