Huitfeldt om Putin-regimet:

- Stadig sterkere totalitære trekk

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener at Putin-regimet har gått fra å være autoritært til å få stadig sterkere totalitære trekk.

- TOTALITÆRE TREKK: Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt (Ap), mener at Putin-regimet utvikler stadig sterkere totalitære trekk. Foto: NTB
- TOTALITÆRE TREKK: Norges utenriksminister, Anniken Huitfeldt (Ap), mener at Putin-regimet utvikler stadig sterkere totalitære trekk. Foto: NTB Vis mer
Publisert

«Menneskerettighetssituasjonen i Russland er kraftig forverret siden Russlands angrep på Ukraina, og myndighetenes forfølgelse og fengsling av opposisjonelle, meningsytrere og krigsmotstandere fortsetter for fullt».

Det uttalte utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide (H) i slutten av juni og fortsatte:

«Putin-regimet har gått fra å være autoritært til å få stadig sterkere totalitære trekk. De siste frie mediene er stengt og enhver kritisk ytring kan medføre lang fengselsstraff».

Et autoritært regime kjennetegnes blant annet av begrenset ytringsfrihet og fravær av frie og demokratiske valg. Mens et totalitært regime vil sikte mot universell og total kontroll over alle individer og aktiviteter i samfunnet. Italia under Benito Mussolini, Tyskland under Adolf Hitler og Sovjetunionen under Josef Stalin knyttes til begrepet totalitarisme.

Huitfeldt har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

UTENRIKSMINISTER: Annikeh Huitfeldt (Ap). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UTENRIKSMINISTER: Annikeh Huitfeldt (Ap). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Et vannskille

Seniorforsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen ved NUPI stiller seg bak Huitfeldts vurdering.

- Jeg tenker at utenriksministeren gir en korrekt beskrivelse av situasjonen i Russland og det må hun kunne gjøre, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

- Undertrykkingen av opposisjonelle og kritikere av krigen har blitt dramatisk forverret siden 24. februar. For meg har det også vært et vannskille at kolleger rapporterer om frykt for å bli tystet på av egne studenter dersom de uttaler seg kritisk om krigen – dette er en ny og skremmende situasjon.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Aleksej Navalnyj

Huitfeldts uttalelse kom i forbindelse med at hun svarte på et spørsmål om den russiske opposisjonelle politikeren Aleksej Navalnyjs soningsforhold. Søreide spurte nemlig Huitfeldt om Norge vet hvor Navalnyj befinner seg, om han risikerer å bli utsatt for tortur og om han i verste fall kan dø som følge av soningsforholdene.

Huitfeldt svarte at norske myndigheter er kjent med at Navalnyj skal ha blitt flyttet til straffekoloni IK-6 i byen Melekhovo i regionen Vladimir.

«Vi deler bekymringen for hans velferd under de nye soningsforholdene, og utenriksdepartementet og vår ambassade i Moskva følger utviklingen i saken tett».

«Regjeringen vil fortsette å uttale seg om og ta opp brudd på menneskerettighetene i Russland i multilaterale organisasjoner og andre egnede fora», skrev Huitfeldt og la til at norske myndigheter har formidlet dyp bekymring over Navalnyjs fengselsdom og at de har bedt russiske myndigheter om å stoppe den politiske forfølgelsen av Navalnyj.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer