STØRRE SELSKAPER: Ifølge Lindorff er det stadig flere ansatte i selskapene som går konkurs. Fv.Anette Huseby, analysesjef, Anette Willumsen, Adm. direktør og Tom Robin Nilsen, analytiker. Foto: Eivind Yggeseth.
STØRRE SELSKAPER: Ifølge Lindorff er det stadig flere ansatte i selskapene som går konkurs. Fv.Anette Huseby, analysesjef, Anette Willumsen, Adm. direktør og Tom Robin Nilsen, analytiker. Foto: Eivind Yggeseth.Vis mer

Stadig større selskaper går konkurs

Andelen AS-er som går konkurs er flat, men antall ansatte i de konkursrammede stiger kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):I de 12 månedene frem til og med 1. kvartal var det 8,7 prosent flere konkurser enn i de foregående 12 månedene, ifølge Lindorff.

– Det er fortsatt en vekst i konkurser, sier Anette Willumsen, adm. direktør i Lindorff til Finansavisen.

Totalt antall aksjeselskaper stiger imidlertid også. Konkursandelen på 0,38 prosent (12 måneders glidende gjennomsnitt) er dermed stabil, selv om antall konkurser på 4.460 i første kvartal er klart høyere enn bunnen på 3.149 AS-er i første kvartal 2013, og nesten på høyde med toppen fra tredje kvartal 2009. For 12 måneder siden var økningen i antall konkurser på 0,81 prosent.

– Skiller seg ut

Konkursene rammer stadig større selskaper. På bunnen siste femten år var det beskjedne 0,6 ansatte pr. konkurs i gjennomsnitt, i tredje kvartal 2007, mens antallet ansatte i snitt kom opp i over tre både etter dot com-boblen og etter finanskrisen.

Nå er gjennomsnittlig antall ansatte kommet helt opp i 7,5.

– Det har vært en tydelig sammenheng med konjunktursyklusen, men denne perioden skiller seg veldig klart ut, sier analytiker Morten Trasti i Lindorff til Finansavisen.

– Det tror vi skyldes at svekkelsen i økonomien denne gangen er mer næringsspesifikk og dermed geografispesifikk. Vi tolker det som at omstillingen er i gang.

Lindorff har sjekket om noen enkeltkonkurser har skylden for den kraftige økningen i antall ansatte pr. konkurs, men det er ikke tilfellet. Selv om det er regionale forskjeller, er gjennomsnittlig antall ansatte i konkursselskapene fem eller høyere i alle landsdeler, og dermed klart over hva som har vært landsgjennomsnittet i flere år.

De oppsagte som ikke får ny jobb finnes igjen i statistikken over arbeidsledige eller i en økning i antallet utenfor arbeidsstyrken.

– Det kan gå over fra et bedriftsbetalingsproblem til et personbetalingsproblem, sier Trasti til Finansavisen.

Flere økonominyheter

Dagligvareras på Wall Street
Rallykjører anklager Telenor for plagiat
Flere aktive rigger i USA og Canada