Stadig større tap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske forsikringsgiganten AIGs tap i fjerde kvartal i fjor var det største i amerikansk børshistorie. Tapet var på friske 4,7 milliarder norske kroner hver eneste dag. Nå er nye 210 milliarder statlige norske kroner på vei for å stabilisere selskapet. President Barack Obama og hans regjering trykker og låner penger i strie strømmer for å hindre at hele det finansielle, amerikanske korthuset styrter sammen. Foreløpig tør ingen spå når og hvordan raset stanser opp slik at ny vekst kan krympe inn i økonomien.

Raset begynte da president George W. Bush og hans finansminister fulgte sine laissez faire-prinsipper og lot investeringsbanken Lehman Brothers gå dukken under vekten av råtne «finansielle instrumenter». President Obama holder giganten AIG flytende for å forebygge en enda større katastrofe enn den Lehmans konkurs utløste.

Edward Liddy heter sjefen som skal forsøke å redde forsikringsgiganten. Han sier at det var forgjengerens investeringer i «finansielle instrumenter», eller derivater, som nå truer med å knekke selskapet.