Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stadig trangere for studentene

Kristin Clemet tar på seg litt av skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske studenter får mindre og mindre å rutte med for hvert år som går. Tidligere utdanningsminister Kristin Clemet innrømmer at det var dumt å fryse basisstøtten i perioden hun var statsråd.

Studentene får i dag 83.000 kroner i støtte fra Statens lånekasse i året, men økningen i støtten har bare vært på 3.000 kroner de siste fem årene. Til sammenligning har minstepensjonistene fått økt støtten med 23.000 kroner i samme periode, til 120.000 kroner.

Årsaken til den magre økonomiske utviklingen for landets studenter er at støttebeløpet ble fryst på 80.000 kroner fra høsten 2002 til høsten 2005.

- Det var et stort problem at vi ikke prisjusterte Lånekassens støtte de årene da jeg var utdanningsminister. Dette er noe jeg tar selvkritikk på, sier Kristin Clemet (H) til Klassekampen.

Norsk Studentunion (NSU) reagerer sterkt på at støtten til studentene ikke har steget mer enn 3.000 kroner siden 2002. Den bør økes på lik linje med lønnsutviklingen i samfunnet ellers, sier leder Anders Langerød.

- Jeg synes det er skremmende at studentene forventes å skulle leve på 83.000 kroner i året, sier Langerød til avisen. Han viser til at Statens institutt for forbruksforskning har kommet fram til at studentene i gjennomsnitt trenger nærmere 12.000 kroner i måneden for å dekke levekostnader, boutgifter og pensumlitteratur.

Men mens Statistisk sentralbyrå spår en lønnsøkning på formidable 6,2 prosent i vårens lønnsoppgjør, tilgodeser statsbudsjettet studentene med en økning i støtten på 2,5 prosent, eller drøyt 2.000 kroner.

(NTB)

SELVKRITIKK:  Kristin Clemet angrer på at hun ikke prisjusterte studestøtten da hun var utdanningsminister. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
SELVKRITIKK: Kristin Clemet angrer på at hun ikke prisjusterte studestøtten da hun var utdanningsminister. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media