Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stående applaus for Mandela

Egentlig er det forbudt, men Stortinget mottok president Nelson Mandela med stående applaus. Stortingspresidenten var fornøyd. - Dette var Stortinget på sitt beste, sier Kirsti Kolle Grøndahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den legendariske apartheidmotstanderen og presidenten kom til Stortinget på rød løper noen minutter før planlagt tid, og stortingspresidenten måtte småløpe for å ta imot ham nede i vestibylen. Allerede da de to kom inn i trappehallen, brøt applausen løs.

- Det er en historisk merkestund for oss alle, sa Kirsti Kolle Grøndahl i sin hilsen til Mandela fra Stortingets talerstol, og da brøt applausen løs igjen. Også publikumsgalleriet var fullsatt.

Generøsitet

Kolle Grøndahl la vekt på Mandelas ekstraordinære generøsitet mot sine tidligere fiender.

- Din kamp og din seier har inspirert millioner med nytt håp, ikke bare i Sør-Afrika, ikke bare på det afrikanske kontinent, men i hele verden. Du har satt en ny standard og reist nye håp for å løse konflikter og skape forsoning, sa stortingspresidenten.

Etter et kort opphold i stortingssalen, hadde Mandela og Kolle Grøndahl et møte på stortingspresidentens kontor. Mandela selv sa at møtet med Stortinget hadde vært svært inspirerende, og han var takknemlig for den varme mottakelsen fra stortingsrepresentantene. Om problemene i sitt eget land sa han:

- Det er intet land som ikke har problemer. Dere har Kosovo nå i Europa, dere har hatt problemer i det tidligere Sovjetunionen, dere har EU-kommisjonærer som har trukket seg. Over alt i verden er det problemer. Sør-Afrika har kompetente og erfarne ledere som Thabo Mbeki og andre som forholder seg til problemer på en god måte, sa han.

Stor opplevelse

- Det var en stor opplevelse, en veldig stor opplevelse, sa stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl etter at hun hadde sett Nelson Mandela vel av gårde. Også utenfor Stortinget, på god avstand fra inngangen, var det folk som klappet for Mandela og vinket til ham.

- Han fortalte veldig åpent om problemene med kriminalitet og korrupsjon. Men han la også vekt på at opposisjonen ikke før nå har oppdaget at dette foregår i landet. Tidligere har dette ikke vært synlig for de hvite, sier Kolle Grøndahl etter samtalen med Mandela.

Hun karakteriserer Mandela som en fascinerende mann:

- Han er magnetisk i sin måte å være på, slik at du blir trollbundet av denne mannen. Han har et nærvær i hele sitt kroppsspråk, han er så til stede. Du føler at han er interessert i nettopp deg, akkurat som vi er interessert i nettopp ham, sier hun.

Hun syntes det var hyggelig å se at Stortinget oppførte seg ærbødig og høvelig i en sånn anledning.

Mandela skrev seg også inn i stortingspresidentens gjesteprotokoll:

--Å besøke det norske parlamentet i varmen og gjestfriheten fra presidenten var en kilde til stor inspirasjon. Mandela.

(NTB)