Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stående applaus og høylytt misnøye

Byråd Ann Kathrine Tornås (KrF) ble møtt med et unisont hylekor fra rundt 200 blitzere da hun orienterte byutviklingskomiteen i Oslo under en åpen høring om framtiden til Blitzhuset i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både blitzerne selv, oppgitte naboer og tidligere politikere orienterte Byutviklingskomiteen i Oslo kommune om hvordan det anarkistiske ungdomsmiljøet oppfattes av omgivelsene og hvordan det fungerer.

Mange av de inviterte ga miljøet en uforbeholden støtte som et viktig sted der det er lov å være annerledes.

Støtter vold

- Det finnes positive sider ved Blitz, det tror jeg faktisk vi er enige om. Men kommunen kan ikke fortsette å støtte et miljø som støtter vold og trusler om vold, sa Ann Kathrine Tornås i sin orientering til komiteen.

Bakgrunnen for høringen var et forslag fra Fremskrittspartiets representant og varaordfører Svenn Kristiansen som går ut på at Oslo kommune skal si opp den ensidige leieavtalen den har med ungdomsmiljøet. Avtalen ble inngått av byrådet på midten av 1990-tallet, og ordningen som ble etablert bestemte hvordan gården skulle brukes og vedlikeholdes. Hele byrådet stiller seg bak det private forlaget fra Kristiansen.

- Så vidt jeg husker oppsto det ikke brudd på avtalen etter at den var inngått. Blitz oppførte seg bra, svarte tidligere byråd Terje Kvalheim på spørsmål fra komitémedlemmene.

Rettssosiolog Thomas Mathiesen roste i sitt innlegg Blitzmiljøet for sin vellykkede styringsform. Huset har i 23 år hatt en fullstendig flat struktur.

- Jeg vil oppfordre bystyret og byrådet meget sterkt til å legge planene om salg av Blitzhuset på kald, varig is, sa Mathiesen.

Hærverk

Den viktigste årsaken til at byrådet ønsker å trekke avtalen tilbake at det ble begått hærverk mot rådhuset i slutten av januar. Da arrangerte blitzerne en stor demonstrasjon mot vedtaket om salg av kvartalet.

På høringen inviterte Tornås bevegelsen til offentlig å ta avstand fra bruk av vold og dersom den gjorde det ville hun vurdere å trekke oppsigelsen av eieravtalen tilbake.

Ulikhet er lov

- Blitz er ikke et politisk parti. Vi vet at byrådet med sin politikk ikke skaper grunnlag for ett Blitz-hus, men ti, sa en av representantene fra Blitzhuset.

Fra blitzerne selv fikk komiteen en bred presentasjon av hvilke aktiviteter som foregår i huset. Antirasistisk arbeid, et stort og aktivt musikkmiljø og flere verksteder med ulike aktiviteter. Et sterkt innlegg kom fra Kristin Aamodt i Radio Orakel som i tjue år har rekruttert journalister og teknikere fra Blitz-miljøet.

- Vi holder til i et miljø der ulikhet er lov. Vi ber ikke om en eneste krone i støtte, men bare om få bli på Blitzhuset, sa Aamodt.

Utfordret komiteen

- Byen trenger Blitz, sa leder i Kirkens Bymisjon, Helen Bjørnøy.

Hun la vekt på det frie og lite fordomsfulle miljøet som hersker innenfor veggene til huset i Pilestredet. Hun pekte også på at huset er det eneste vellykkede eksempelet på et brukerstyrt miljø som faktisk har fungert i 23 år.

- Det er mulig jeg er litt sen og at partiene allerede har bestemt seg for hva de gå inn for. Men kan vi ikke sette oss sammen og gjøre noe sammen med kvartalet som ikke er markedsstyrt, utfordret Bjørnøy komiteen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media