Staff: - Jeg kjenner mennesker

I en mannsalder har Tor Erling Staff kjempet for klienter som står overfor kollektiv fordømmelse. Han synes jobben blir mer og mer spennende, og blir mer og mer forbannet på myndighetsorganene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten hver eneste dag er han i retten.

Om sine egne sterke sider som forsvarer, sier han:

- Jeg kjenner mennesker lite grann og skjønner en del av menneskenaturen. Jeg prøver å gi klienten trygghet. I retten kan jeg vise skjønnsomhet, og vurderer før jeg handler fullt ut. Jeg har heller ingen stor frykt i forhold til myndighetsorganer. Jeg bruker meg selv, og er ikke gjerrig på meg selv. Og så er viktig å kunne bruke ord. En rettssak er jo en påvirkningsprosess, sier Staff.

Tor Arne Erling Staff

Alder: 68
Bosted: Oslo
Inntekt i 1999: 1118700
Formue i 1999: 4013000
Familie: To sønner. Sønnen Trygve er jurist i Advokatfirmaet Staff

Føler seg fram

- Kan du bli bedre på noe?

- Jeg kan forbedre meg på alt. Jeg er ikke systematiker i mitt arbeid og setter for eksempel ikke opp prioritetsrekkefølgen for en prosedyre. Men min mening er at skjønnsomhet er viktigere i retten, det å føle seg fram. Jeg vet i hovedtrekk hva jeg vil gjøre, men kjenner alltid på stemningen, hvordan retten reagerer, hvordan tiltalte reagerer. Å føre et forsvar er ikke som å bygge et hus ut fra ferdige planer, sier Staff.

- I hovedtrekk er jeg en vel kald faen, slik folk oppfatter meg, sier han med lett selvironi.

- Det hender at jeg gripes, at det er klienter jeg ikke får ut av tankene. Det betyr ikke at jeg ikke får sove om natta, men at tankene surrer i underbevisstheten, sier han.

Samme verdi

Han har en klar oppfatning av sine klienters verdi som mennesker.

- Det er en merkelig overensstemmelse at de menneskene som sosialt ikke når helt fram, som det går galt for, er mennesker med høyere temperatur, med mer menneskelig varme. Det er ofte ekstremt bra mennesker. Vi kan spørre oss om samfunnet har blitt mer eller mindre tolerant, men sannheten er at vi dømmer som bare fy, selv om vi kunne vært i samme situasjon. Min rettesnor som forsvarer har vært at den siktede eller tiltalte er et menneske av samme verdi som aktor, dommer og forsvarer.