Staff: - Nordhus var en trollmann i retten

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): - Alf Nordhus var en trollmann i retten, sier forsvarsadvokat Tor Erling Staff. Staff peker særlig på det nybrottsarbeidet Nordhus gjorde ved å innføre aktivt forsvar i norsk rett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Nordhus fikk forsvarsadvokaten ut av sitt kontor og ut i samfunnet både i billedlig og konkret forstand. Han ville at forsvarsadvokaten skulle være offensiv og trakk samfunnsforhold og ikke bare juss inn i arbeidet sitt, sier Staff til NTB.

- Nordhus tok i bruk disipliner som psykologi, psykiatri og sosiologi - ja alle disipliner som gir forståelse av mennesket - i sitt arbeid som forsvarsadvokat, fortsetter Staff.

Han ble kjent med Nordhus for et trettitalls år siden, da Nordhus allerede var en stjerne blant forsvarsadvokatene i Norge.

- Vi fikk god kontakt, kanskje fordi vi reagerte på de samme tingene og på samme måte. Nordhus er den advokaten som har hatt en avgjørende innflytelse på meg som forsvarer, sier Staff.

Det er særlig to straffesaker som Staff umiddelbart husker og trekker fram fra Nordhus sin lange praksis.

- Hans Hollekim-frifinnelse var mirakuløs, sier Staff og peker på pågangsmotet, fighterviljen og den faglige dyktigheten som skulle til for å få Hollekim frifunnet, en mann som hadde innrømmet overlagt drap på sin kvinnelige leieboer.

Den andre saken Staff nevner, er Liv-saken der en Oslo-kvinne ble frifunnet for drap etter at hun tok livet av mannen sin mens han sov. Det sentrale punktet i frifinnelsen var den massive mishandlingen kvinnen var blitt utsatt for, og at kvinnen handlet i nødverge på forhånd, dvs. at hun avverget et angrep som ville komme fra mannen.

- Det blir tomt og grått etter Nordhus, sier høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer