Staff betaler for at 15-åringen skal få hjelp

- Den voldtektssiktede 15-åringen som sitter varetektsfengslet på sjuende uka, må få et behandlingsalternativ raskt. Hvis ikke, kan det gutten nå opplever, på varig basis bidra til å forsterke hans psykiske problemer, sier psykolog John Sandstrøm til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandstrøm besøkte i går ettermiddag 15-åringen for andre gang i løpet av to dager i Moss kretsfengsel. Det er guttens forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, som nå for egen regning har funnet det nødvendig å engasjere psykolog.

15-åringen er siktet for en voldtekt, men er nå under etterforsking for ytterligere fem- seks sex-overgrep, etter det Dagbladet får opplyst. Politiet arbeider med konfrontasjoner.

Staff sier til Dagbladet at han ikke har lyktes i å få kontakt med det offentlige hjelpeapparatet, slik han har ønsket, og at han derfor har funnet det nødvendig som guttens forsvarer å bringe en privat psykolog på banen.

God jobb i fengslet

Sandstrøm sier til Dagbladet at han er imponert over fengselsbetjeningens innsats for gutten.

- Men en 15-åring skal sjølsagt ikke sitte i varetekt på denne måten, i et vanlig fengsel. Jeg er naturligvis bundet av taushetsplikt, men kan si så mye at jeg er bekymret for guttens helse, og det har jeg informert advokat Staff om.

Barne- og ungdomspsykiatrien må ta inn denne gutten til vurdering så fort som mulig. Dette gjelder både med henblikk på fysisk som psykisk helse - og med tanke på behandling. Dette kan bare ikke fortsette, understreker Sandstrøm.

Uenige

Etter det Dagbladet forstår, skal det være uenighet mellom barnevernet og barne- og ungdomspsykiatrien om ansvaret for 15-åringen.

Dette vil ikke Staff kommentere. Han sier det skal være et møte mellom partene 23. mai, og at en representant fra hans kontor vil være til stede.

Fengsling for 15-åringen går ut 26. mai. Da har han sittet to måneder i varetekt. Siktelsen kan bli utvidet.

jorgen.tangnes@dagbladet.no