Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Staff kastet nøkkelknippe på meg i sinne

Erik Andersen hevder Staff var irritert over at han var med i et møte med politiet.

VAR FORSVARER: Tor Erling Staff representerte Erik Andersen i den første tida etter pågripelsen. Her snakker han med politiadvokat Jorid Kile Berg etter det første fengslingsmøtet. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
VAR FORSVARER: Tor Erling Staff representerte Erik Andersen i den første tida etter pågripelsen. Her snakker han med politiadvokat Jorid Kile Berg etter det første fengslingsmøtet. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||SKI (Dagbladet): - Staff hadde en egen strategi, at jeg ikke skulle forsvare meg for politiet. I starten aksepterte jeg det. Men jeg følte et sterkt behov for å fortelle, sa Erik Andersen i Follo tingrett i dag.

Han avsluttet da sin innledende forklaring i Lommemannen-rettssaken, og kommenterte blant annet hvorfor han byttet Tor Erling Stadd med Gunhild Lærum som forsvarer.

Andersen hevder Staff hørte dårlig, og at han ble sint og irritert da Andersen hadde vært med politiet på en tur.

- Han kastet et nøkkelknippe på meg. Så tok han det opp og kastet det på nytt, hevdet Andersen i retten.

Han hevdet også at han opplevde at Staff hørte dårlig, og at det var upraktisk.

Tor Erling Staff sier til Dagbladet at han ikke kan si noe om saken, på grunn av taushetsplikten.

Da Staff ble oppnevnt som forsvarer etter pågripelsen i fjor, kom han med flere kontroversielle utsagn - som blant annet bagatelliserte overgrepene mannen skal ha begått.

Advokatforeningens disiplinærnemnd konkluderte senere med at Staff hadde uttalt seg i strid med god advokatskikk.

Utsatt for overgrep selv
Erik Andersen, som har innrømmet delvis eller helt straffskyld i 22 av de 74 forholdene han er tiltalt for, forklarte seg i dag om det han kalte sin selvbiografi.

Han fortalte om flere overgrep han selv skal ha blitt utsatt for i barndommen, og at han mente det bidro til at han selv endte som overgriper.

Han fortalte også at han gjorde sitt første overgrep som 11-åring, da han blottet seg for en yngre gutt.

- Jeg dro ned buksene mine og buksene hans. Men jeg skjønte med en gang at han ikke hadde noen interesse for det, sa han.

Andersen måtte også forklare seg om de fire tilfellene av blotting han i 1977 ble bøtelagt for. Nå sier han at han bare stod bak et av tilfellene, og at han bare tok på seg skylda for de tre andre. Aktoratet lurte på hvordan han kunne forklare seg grundig om disse i avhør hvis han ikke stod bak.

- Jeg fikk informasjon fra broren min, svarte Andersen.

Broren hans var politi i Bergens-området.

Andersen sa også at overgrepet i 1976 var en hevn mot hans daværende kone.

- Lærte lommemetodten på stranda

Den tiltalte 57-åringen hevdet i retten i dag at han lærte metoden som senere skulle gi ham kallenavnet Lommemannen av en guttegjeng han observerte på stranda i Oslo.

- Jeg hadde vært i Oslo og skulle hjem til Bergen, og ventet på flyet hjem. Jeg tok meg en tur til Huk-stranda i Oslo. Da satt jeg et sted der det var fire-fem gutter i 10-12-årsalderen. De pratet om en episode der en mannsfigur hadde tatt kontakt med dem, og bedt dem om å lete etter noe, og de hadde engasjert seg og hjulpet ham. De måtte da ta i lommene hans. Da hadde det blitt mye diskusjon og fnising og latter, sa han.

Han sa for øvrig at han aldri hadde fjernet lommene på buksene sine, men at det hadde blitt slitt hull i dem og at enkelte av ofrene hadde stikket hånda i hullet og kommet i kontakt med huden hans. Påtalemyndighetene mener han hadde fjernet lommene, og at han prøvde å få guttene til å onanere seg.

I morgen skal en av de fornærmede guttene i saken forklare seg. Andersen er tiltalt for å ha tvunget ham til oralsex.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media