Staff reagerer sterkt

Advokat Tor Erling Staff og den drepte guttens far reagerer sterkt på at statsadvokaten mener at lensmannskontoret ikke gjorde noe straffbart i forbindelse med hundesaken i Vest-Torpa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten har derfor henlagt saken, og tiltrer dermed innstillingen til Det særskilte etterforskningsorganet (SEFO).

- Dette er nok et bevis på at SEFO aldri finner noe galt, sier Staff som er bistandsadvokat for familien til den avdøde gutten til NTB.

- Det er skuffende, men ikke overraskende. Det burde vært en sterkere kritikk av lensmannskontoret. Kun småting blir kommentert. De må ha visst mer enn det som kommer frem nå, sier en fortvilet far Roger Åsheim til P4 Nyhetene.

SEFO har undersøkt om lensmannskontoret burde ha grepet inn mot hundeholdet til kvinnen som eide hundene som 31. januar i år bet den sju år gamle Johannes Åsheim til døde i Vest-Torpa i Nordre Land kommune. Etterforskningen skal ikke ha berørt forhold omkring hundeeierens straffansvar, men Staff mener også hun langt på vei blir frikjent i rapporten.

Påvirker hele saken

- Statsadvokaten sier nå som SEFO rett og slett at alt er greit. Det er vanskelig å akseptere, sier Staff til NTB.

Nå mener han at henleggelsen legger føringer for politiets videre arbeide med saken. På vegne av familien har han anmeldt hundeeieren for drap, og både distriktsveterinæren og dyrevernsnemda i Nordre Land og Etnedal er anmeldt for tjenesteforsømmelse.

- Sakene er ennå ikke avgjort, men i SEFO-rapporten som statsadvokaten nå har bifalt, frikjennes også disse tre langt på vei. De gir dermed føringer for hvordan disse sakene kan ende, sier Staff.

Nå skal Staff snakke med sine klienter for å avgjøre hva de vil gjøre i saken. Det er allerede klart at Staff vil be om at ett spesielt tilfelle blir grundigere belyst.

- En ansatt ved lensmannskontoret ødela et brev fra politiet til hundeeieren. Her kan det ha stått en uttalelse om konsekvensene dersom hundeholdet ikke ble bedret. Brevet ble sendt allerede i 98, men det er ikke nærmere undersøkt hva som sto i brevet, sier Staff.

Kritikk

Etterforskningen slår altså fast at det ikke er avdekket forhold som gir grunnlag for kritikk mot lensmann Jan Kolbjørnshus. Han ble for øvrig sykmeldt etter det presset han opplevde i kjølvannet av den tragiske saken.

Både statsadvokaten og SEFO retter imidlertid kritikk ved enkelte sider av politiets arbeid. At en ansatt ved lensmannskontoret makulerte gjenparten av brevet som ble skrevet til hundeeieren i november 1998, blir kritisert.

Likeledes får politiet kritikk for måten offentligheten ble orientert på etter hendelsen i Vest-Torpa. SEFO mener politiet burde hatt én person til å uttalte seg til offentligheten, og ikke flere. Resultatet ble forskjelligartede uttalelser som utad kunne oppfattes som om politiet forsøkte å «tåkelegge» faktum, og at en overordnet prøvde å korrigere en underordnet.

NTB

IKKE FORNØYD: Tor Erling Staff er ikke fornøyd med sefos henleggelse.