AstraZeneca-vaksinen

Staffan (70) fikk blodpropp etter vaksine

Staffan Malmgren kan ha blitt rammet av de sjeldne bivirkningene av AstraZenecas coronavaksine. Han forteller at han trodde han skulle dø da han ble lagt inn med blodpropp i lungene to uker etter at han fikk første dose.

BLODPROPP: Staffan Malmgren i ambulansen som fraktet ham fra Trelleborg sykehus til Skånes universitetssjukhus. Foto: Privat
BLODPROPP: Staffan Malmgren i ambulansen som fraktet ham fra Trelleborg sykehus til Skånes universitetssjukhus. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Svenske Therése Modig (42), mannen hennes og deres sønn hadde kjørt 20 mil på veien fra Stockholm til Skanör i Sverige da hun fikk en melding fra faren sin.

- Pappa fylte 70 år i april, og mamma fyller 70 år i mai. Vi skulle feire bursdagene deres. Ironisk nok skulle vi også feire at de hadde fått første dose av vaksinen, sier hun til Dagbladet.

I meldingen sto det at faren var på vei til sykehus.

- Vi trodde at han skulle komme hjem raskt. «Da henter vi deg kanskje», svarte jeg. Jeg ante ikke at han fortsatt skulle være innlagt snart ei uke seinere.

Staffan Malmgren (70) fikk første dose av AstraZenecas coronavaksine 12. april. Han merket først at han var litt andpusten ei uke seinere, da han klippet plenen.

- På 70 år har pappa aldri vært på sykehus. Han er helt frisk. Andre uka etter at han fikk vaksinen, begynte han å føle seg veldig kortpustet og sliten, sier datter Therése Modig.

Hun har tidligere fortalt sin historie til svenske Expressen.

- Helt andpusten

Tirsdag 27. april ble faren dårligere.

- Da orket han ikke engang å gå til bilen, og moren min sa at han måtte få det undersøkt, sier Modig.

På sykehuset ble faren bedt om å gå en liten strekning.

- Han ble helt andpusten, sier datteren.

11. mars ble bruken av AstraZenecas coronavaksine satt på pause i Norge. 9. april publiserte en gruppe norske forskere funn fra en studie ved Rikshospitalet.

Her mente de å kunne påvise en sammenheng mellom AstraZenecas coronavaksine og fem tilfeller av en tilstand de har gitt navnet VITT (vaksineindusert immunologisk trombotisk trombocytopeni).

Tre av de fem pasientene døde av tilstanden. Tilstanden er oppført som en sjelden bivirkning av vaksinen.

PÅ BEDRINGENS VEI: Malmgren på Skånes universitetssjukhus. Foto: Privat
PÅ BEDRINGENS VEI: Malmgren på Skånes universitetssjukhus. Foto: Privat Vis mer

Fikk feber

Malmgren ble kjørt til hjerteavdelingen på Trelleborg sykehus. Legene tok EKG og røntgenbilder av lungene. Flere negative prøver utelukket at han hadde covid-19.

Det viste seg at han hadde blodpropper i begge lungene.

Første kvelden på Trelleborg fikk Malmgren feber.

- Rundt midnatt gikk jeg til badet og tilbake til senga. Den anstrengelsen var nok. Jeg var kjempefrossen og kunne nesten ikke puste. Da stormet legene inn og tok masse prøver. Jeg hadde over i 40 i feber, skriver Malmgren i en SMS til Dagbladet.

Han ble behandlet med oksygen, og forteller at han trodde at han skulle dø.

ASTRAZENECA: - Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vis mer

Dagen etter fant legene ut at han hadde lavt antall blodplater.

- De gikk ned til 30, og de skal helst ligge på 150, skriver Malmgren.

Normalverdier for blodplater er 145-390, ifølge Lommelegen. Nivåer under 125 regnes som trombocytopeni, altså lavt antall blodplater, ifølge Store medisinske leksikon.

Malmgren ble deretter overført til Skånes universitetssjukhus i Malmö. Skånes universitetssjukhus bekrefter overfor Expressen at de har meldt et mistenkt tilfelle av den sjeldne blodpropptilstanden med tilknytning til AstraZeneca-vaksinen til helsemyndighetene.

SELFIE: Malmgren på Trelleborg sykehus. Foto: Privat
SELFIE: Malmgren på Trelleborg sykehus. Foto: Privat Vis mer

Seks tilfeller

Det svenske Läkemedelsverket skriver i en e-post til Dagbladet at det mot slutten av uke 17 ble innrapportert to nye tilfeller av tilstanden i Sverige.

En av dem er en mann i 70-årsalderen som fikk blodpropp i lungene og lave blodplater cirka to uker etter å ha mottatt AstraZenecas vaksine. Mannen er på bedringens vei.

Det andre tilfellet var en mann i 60-årsalderen, med blodpropp, lavt antall blodplater og hjerneblødning cirka to uker etter vaksinasjon. Mannen døde kort tid etter. I april måtte en svensk kvinne i 70-åra få intensivbehandling etter å ha blitt rammet av den samme tilstanden.

Totalt seks tilfeller av tilstanden er registrert i Sverige. Tre av dem har medført dødsfall.

FAR OG DATTER: Staffan Malmgren og datteren Therése Modig. Foto: Privat
FAR OG DATTER: Staffan Malmgren og datteren Therése Modig. Foto: Privat Vis mer

Ikke mot vaksiner

Modig forteller at legene har vært forsiktige med å knytte farens sykdom til vaksinen.

- Både vi og legene går litt på tå rundt AstraZeneca. Men vi spurte oss jo om hva det kunne være. Pappa har aldri vært på sykehus, og akkurat denne kombinasjonen av blodpropper og lave blodplater kom plutselig to uker etter at han tok vaksinen, sier hun.

Hun understreker at hun overhodet ikke er imot vaksiner.

- Alternativet til å ta vaksinen - å få corona - er ikke noe bedre. Jeg skal selv ta vaksine i Stockholm etter hvert. Jeg er ikke sint, og jeg er veldig for vaksinene. Men mamma har ikke så lyst til å ta den andre dosen av AstraZeneca, sier hun.

Modig oppfordrer alle til å være oppmerksomme på symptomer på blodpropp - uansett hva som er årsaken.

- Det var mamma som sa at pappa måtte på sykehus. Jeg tenker på dem som er alene. Det er mange som ville gått og lagt seg, og ventet litt for å se om det ble bedre. Ring heller, eller oppsøk en lege, lyder hennes oppfordring.

- Mye bedre

Nå etterlyser hun mer informasjon om de sjeldne bivirkningene av vaksinen. I Sverige gis vaksinen per nå til personer fra 65 år og oppover.

- Man skal ikke skremme, men man må opplyse. Det er ikke lenger bare kvinner som kan ha fått disse bivirkningene, og ikke bare personer under 65. Pappa er en helt frisk 70 år gammel mann, sier Modig.

Søndag fikk familien gode nyheter.

- I dag kom en SMS med utropstegn og smilefjes, fordi blodplatenivåene har steget. Legen sier situasjonen er under kontroll. De holder oppsyn med oksygennivåer, hjerte og puls. Men det går i riktig retning, sier hun.

Malmgren bekrefter dette selv.

- Jeg er mye bedre, og har hatt første natt uten drypp og oksygen. Og blodplatene har gått opp fra 30, da det var som verst, til 130, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Han forteller at han jevnt over ikke har vært spesielt redd.

- Jeg hørte først etter at de hadde «reddet» meg hvor alvorlig det hadde vært. Men det var ekkelt å ikke kunne puste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer