Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stakk av etter å ha blitt slått og tvunget til sex

Fornærmede rømte til Prosenteret.

FORKLARTE SEG I RETTEN: Den 23 år gamle kvinnen som skal ha blitt utsatt for menneskehandel forklarte seg i Oslo tingrett i dag. På bildet, hennes bistandsadvokat Silje Elisabeth Steenvaag (til venstre) og advokat Gro Sigrid Bache Wildhagen som bistår den andre fornærmede kvinnen.Foto: Arnhild Aass Kristiansen
FORKLARTE SEG I RETTEN: Den 23 år gamle kvinnen som skal ha blitt utsatt for menneskehandel forklarte seg i Oslo tingrett i dag. På bildet, hennes bistandsadvokat Silje Elisabeth Steenvaag (til venstre) og advokat Gro Sigrid Bache Wildhagen som bistår den andre fornærmede kvinnen.Foto: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag forklarte den litauiske kvinnen (23) seg om hvordan hun ble lurt med til Norge med løfter om jobb på bar, i rettssaken der tre litauiske menn er tiltalt for menneskehandel av to kvinner. Første kvelden skal 23-åringen ha blitt voldtatt på et hotellrom.

Etter pausen fortalte hun om perioden på cirka en måned, hvor hun solgte sex under tvang på gata.

Det var dagen etter den angivelige voldtekten hun og venninnen hun dro samme med, fikk beskjed om at det ikke fantes noen barjobb.  Aktor leser fornærmedes forklaring selv om hun selv er til stede i retten.

- De tiltalte fortalte at kvinnene skulle selge sex på gata. Hun sa at hun var kommet for å jobbe på bar, ikke for å jobbe på gata.  Det hjalp ikke.  Hun torde ikke protestere mer fordi hun var redd.

Følte skyld Hun sier at hun opplevde det som svært tøft å skulle selge kroppen sin til fremmede menn. Hadde hun hatt penger ville hun dratt med en gang, forklarte hun. Hun tenkte at hun kunne jobben en måned, tjene penger å så dra.

Første kvelden tjente hun ingen penger fordi hun ikke ville bli med noen menn hjem. Hun ville unngå dem, forklarer hun videre.

Det gikk to dager før hun hadde sin første kunde. Etter det følte hun skyld for at hun var havnet på gata, selv om hun ikke ville dratt om hun hadde visst at hun skulle være prostituert.

Ifølge kvinnens forklaring hadde hun mellom 5-10 kunder hver dag.

En av de tiltalte skal ha vært med hele tiden som vakt. Han bodde sammen med dem og var sammen med dem nesten hele tida. Alle pengene de tjente tok vakta. Han skal ha gitt pengene videre til en av de andre tiltalte i hierarkiet. Den siste tida fikk jentene forhandlet seg fram til at de skulle få 30 prosent av det de tjente.

Sex med de tiltalte I måneden hun solgte sex måtte hun flere ganger ha sex med to av de tiltalte. Hun torde ikke annet. En gang hun ikke ville, ble hun slått med knyttet neve. Hun opplevde også vold ved andre anledninger.

De tiltalte skal ha sagt at de ville finne dem over alt om de stakk av. I avhør forteller hun at hun opplevde dette som en trussel.

Til slutt stakk hun likevel av.

Det skjedde etter en episode der de tiltalte hadde utsatt henne for vold etter å ha hentet henne fra gata for å ha sex med henne.
Etter blant annet å ha blitt slått med belte og tvunget til å spise potetgull som lå på gulvet, sa hun til venninnen at nå stakk hun.

Hun forklarte i retten at hun stakk av mens de tiltalte var ute for å kjøpe mer alkohol. Hun dro til Prosenteret, som hadde gitt henne en løpeseddel på gata.

Fornærmede bodde sammen med håndtverksarbeidere i en leilighet i Oslo-sentrum, men ba aldri noen av dem om hjelp. Arbeiderene jobbet i firmaet til en av de tiltalte. Fornærmede sier hun hun trodde de ville havnet i problemer om de hadde hjulpet henne.
Handler om penger De tre tiltalte i saken erkjenner ikke straffeansvar etter tiltalen.

- Jeg mener jentene har kommet hit for å drive prostitusjon og de har drevet prostitusjon, sier Vidar Helgheim, forsvarer for den antatte hovedmannen, i sitt innledningsforedrag.

Hans klient mener seg utsatt for et komplott fra jentene og tiltalte som fortsatt er i Litauen.  Målet var å skaffe seg kontroll over firmaet han drev i Norge.

- Saken dreier seg om penger. Mennesker lurer hverandre for å få penger, sa Helgheim i retten.

Den 23-år gamle kvinnen meldte ikke fra til politiet.

- Jeg ønsket bare å glemme det som hadde skjedd, forklarer hun. Det var først etter at venninnen hennes kontaktet norsk politi, at hun ble hentet inn i saken, som vitne og så som fornærmet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!