- Stakk av fra makta

Lars Sponheim mener Thorbjørn Jagland drev et kynisk spill før stortingsvalget for å slippe ansvaret for renteoppgang og valutakaos som han visste ville komme. - Da han så problemene tårne seg opp, fant han på 36,9-grensa for å stikke av fra makta, sa Sponheim på Venstres landsstyremøte i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAKK KONSERTEN: Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord måtte i går kveld legge veien innom NRK Dagsrevyen på vei til kirkekonsert med Arve Tellefsen for at Ap-lederen skulle svare på beskyldninger om kynisk spill.

- Nå bør Sponheim snart konsentrere seg om jobben som næringsminister, er reaksjonen fra en noe oppgitt Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Det er kraftige beskyldninger Venstre-lederen framsetter mot Thorbjørn Jagland.
Påstandene vil åpenbart ikke bedre det fra før nærmest fiendtlige forholdet mellom sentrumspartiene og Arbeiderpartiets leder.

Sponheim hevdet i går at Arbeiderpartiet hadde tilgang på informasjon fra embetsverket i Finansdepartementet som viste at norsk økonomi var i ferd med å møte veggen. Opplysninger som de kommende regjeringspartiene ikke hadde forutsetninger for å vite.

Reagerer

Jagland skal derfor ha ønsket å gi fra seg makta fordi belastningene kunne skade Arbeiderpartiet.

- Det er jeg overbevist om. Jagland stakk av fra ansvaret, sa Sponheim.
Thorbjørn Jagland på sin side mener Sponheim bør slutte med å skyve ansvaret for trøbbel i norsk økonomi over på alle andre. Men han gir Sponheim rett på ett punkt.

- Det er riktig at vi sa ifra at det ville gå galt med norsk økonomi hvis vi pøste ut penger og ikke strammet inn, sier Thorbjørn Jagland.

Han reagerer på antydningene om at Ap-regjeringen skulle ha sittet inne med opplysninger som de ikke delte med andre om at norsk økonomi var i ferd med å få store problemer.

- Uverdig

- Vi advarte jo i alle dokumenter til Stortinget om at det kunne gå galt. I valgkampen reiste jeg rundt og sa det samme; at vi ikke måtte bruke for mye penger. Problemet var at sentrumspartiene ikke ville høre på det.

Jagland synes påstanden om at Ap ikke ønsket å oppnå 36,9 prosent i stortingsvalget for å kunne slippe å ha regjeringen, er meningsløs.

- Er dette nok et uttrykk for at forholdet mellom deg og sentrumspartiene er meget anstrengt?
- Nei, men jeg synes det er en uverdig forestilling regjeringen holder på med. I stedet for å prøve å gi Arbeiderpartiet ansvaret, bør de tenke over hvorfor rentene går ned i Europa, mens vi i Norge har et skyhøyt rentenivå, sier Jagland.