Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stakk av i søsterens niqab

Storbritannias mest ettersøkte stakk av fra landet med søsterens pass og niqab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet.no) Somalieren Mustaf Jama (26) er hovedmistenkt for drapet på politikonstabel Sharon Beshenivsky i West Yorkshire i november i fjor.

Nå mener etterforskerne at 26-åringen unnslapp Storbritannia ved å bruke søsterens pass og ansiktsslør i grensekontrollen på Heathrow flyplass, skriver Times Online.

Jama var Storbritannias mest ettersøkte mann og britiske flyplasser var i alarmberedskap etter terroraksjonen 7. juli i fjor, da 26-åringen klarte å fly ut fra London ikledd en niqab. Niqab skjuler det meste av ansiktet og har vært brukt som forkledning av selvmordsbombere og terrorister i Irak og Afghanistan.

Tross at sikkerhetskontrollen av bagasje på britiske flyplasser er blant de strengeste i verden, er systemet med ID-kontroll mindre strengt enn i andre land som Frankrike.

- Immigrasjonskontrollen foretar alltid visuell kontroll av mennesker som kommer inn i landet, men bare tilfeldige kontroller av passasjerer som flyr ut, sier en talsmann for det britiske innenriksdepartementet i en kommentar.

Også i oktober i år skal en terrormistenkt ha skjult seg for britisk politi i flere dager ved å kle seg i burka. Han ble imidlertid arrestert og sitter nå fengslet.

- At du under noen omstendighet skulle kunne komme deg forbi passkontrollen med hjelp av slør er utrolig. At noen klarer det når de er ettersøkt over hele landet, viser at våre grenser ikke bare er vidåpne - de er ikke-eksisterende, sier opposisjonspolitikeren David Davis til The Times.

Mustaf Jama skal nå være tilbake i Somalia. Ifølge britisk politi skjuler han seg trolig i lovløse deler av landet der hans familie har stor innflytelse.

FARLIG FORBRYTER: Mustaf Jamma var en av Storbritannias mest ettersøkte da han rømte. Alle foto: WEST YORKSHIRE POLICE
FARLIG FORBRYTER: Mustaf Jamma var en av Storbritannias mest ettersøkte da han rømte. Alle foto: WEST YORKSHIRE POLICE Vis mer

Hans yngre bror Yusuf er fengslet for ranet av et reisebyrå i Bradford, som endte med drapet på politimannen Beshenivsky.

Nyheten om hvordan Jama unnslapp politiet vil trolig føre til ytterligere debatt om bruk av ansiktsslør i Storbritannia. Statsminister Tony Blair har tidligere omtalt slør som et «tegn på separasjon».

image: Stakk av i søsterens niqab
image: Stakk av i søsterens niqab
DRAPSMISTENKT: Mustaf Jamma er ettersøkt for drapet på politikvinnen Sharon Beshenivsky
DREPT: Politibetjent Sharon Beshenivsky rakk bare å bli 38 år gammel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!