Stakk av med 1,5 tonn gull

Leila Trabelsi, kona til Tunisias avsatte president, tok med seg 1,5 tonn gull da hun flyktet landet.

FLYKTET LANDET: Tunisias eks-president Zine al-Abidine Ben Ali og kona Leila er nå sammen i Saudi Arabia. Der har de etter alle solemerker også 1,5 tonn gull, som kona smuglet ut av landet like før helga. Her er de to avbildet under en presidentvalg-kampanje i oktober 2009, mens de fremdeles var Tunisias overhoder. Foto: Fethi Belaid/Afp/Scanpix
FLYKTET LANDET: Tunisias eks-president Zine al-Abidine Ben Ali og kona Leila er nå sammen i Saudi Arabia. Der har de etter alle solemerker også 1,5 tonn gull, som kona smuglet ut av landet like før helga. Her er de to avbildet under en presidentvalg-kampanje i oktober 2009, mens de fremdeles var Tunisias overhoder. Foto: Fethi Belaid/Afp/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TUNIS (Dagbladet): Ifølge fransk etterretning, dro Leila Trabelsi til nasjonalbanken Bank de Tunisie for å ta ut barrer av gull da hun var i ferd med å forlate landet før sin ektemann, presidenten Zine al-Abidine Ben Ali. Han flyktet selv fra Tunisia fredag kveld, til Saudi Arabia.

Guvernøren, altså sjefen for nasjonalbanken, avslo. Da ringte Leila til sin ektemann, presidenten, som i første omgang også skal ha nektet å godkjenne dette uvanlige bankuttaket. Men seinere ga presidenten etter. Dette skriver den franske avisa Le Monde.

Gjenforent med mannen Leila Trabelsi tok så et fly til Dubai i De forente arabiske emirater, ifølge fransk etterretning. I bagasjen hadde hun 1,5 tonn gull. Deretter dro hun videre til Jedda i Saudi Arabia, hvor hun seinere skulle gjenforenes med ektemannen.

«Det virker som om kona til Ben Ali reiste med gull i bagasjen», forklarer en høyere fransk embetsmann til Le Monde.

«1,5 tonn gull blir 45 millioner Euro», oversetter en kilde til avisa.

Hjelp av Kadhafi Åpenbart mente president Ben Ali at han ikke var nødt til å reise så raskt fra landet som kona hans. I Tunisia er Leila Trabelsi adskillig mer forhatt enn sin ektemann. Ikke minst på grunn av hennes tallrike slektningers hovedrolle i landets omfattende korrupsjon.

På folkemunne kalles denne klanen bare for «Familien».

Fransk etterretning spekulerer dessuten i at president Ben Ali fikk hjelp fra Libyas hersker Mouammar Kadhafi og hans etterretningstjeneste i å komme seg ut av Tunisia.

FORHATT FAMILIE:  En mann går gjennom det robbede huset til Moaez Trabelsi, nevøen til den tidligere presidentens kone, Leila Trabelsi, i byen Marsa som ligger 20 kilometer nord for hovedstaden Tunis. Foto: Hassene Dridi/Ap/Scanpix
FORHATT FAMILIE: En mann går gjennom det robbede huset til Moaez Trabelsi, nevøen til den tidligere presidentens kone, Leila Trabelsi, i byen Marsa som ligger 20 kilometer nord for hovedstaden Tunis. Foto: Hassene Dridi/Ap/Scanpix Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer