STAKK AV MED BUSSEN

Kari Antonsen er glad for å ha sønnen Tommy (15) trygt hjemme igjen. Hun fikk sjokk da han ringte hjem fra skoleturen og fortalte at bussjåføren hadde stjålet bussen deres og forlatt klassen i Krakow i Polen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er klart jeg ble litt redd med en gang da sønnen min ringte og sa at han hadde det bra, men at bussjåføren hadde stukket av og tatt med seg bussen, sier Antonsen til Dagbladet.

Det ville forsvinningsnummeret skjedde i den polske byen Krakow sist torsdag. Tilbake sto 65 forskrekkede tiendeklassinger og lærere fra Nes ungdomsskole på Ringsaker og Aa skole på Snillfjord i Trøndelag.

- Han virket grei med en gang. Men han svingte veldig i humøret. Plutselig kunne han bli veldig morsk. Egentlig var vi litt glad for å bli kvitt ham, men det var jo litt dumt at han stakk av gårde med bussen vår, sier Tommy.
- Han var sur hele veien, så det var greit at han dro. Men det var ikke greit at han dro av gårde med noen av tingene våre, sier Tommys klassevenninne Karianne Pettersen.

Humørsjuk

I går formiddag kom han og resten av reisefølget hjem til gamlelandet og Stavsjø i Ringsaker kommune etter en åtte dager lang tematur i regi av Stiftelsen Hvite Busser. Elevene har blant annet besøkt konsentrasjonsleirene Auschwitz og Birkenau. Men helt fra avreisedagen fra Norge sist søndag var stemningen om bord i bussen ikke helt som den skulle. Sjåføren som for anledningen var innleid og kjørte på oppdrag for Vestbanen AS, var hele veien svært ustabil i humøret.

- Jeg har over tretti turer bak meg, men har aldri opplevd maken til bussjåfør. Helt fra starten av hakket han på elevene og var direkte ufin. Til slutt nektet lærerne å reise videre med samme sjåfør, sier Malgorzata Eriksen som var reiseleder på turen.
Ifølge henne toppet det hele seg onsdag i forrige uke da bussjåføren følte at lærerne urettmessig beskyldte ham for å være full.

Stakk av

- Han truet med å reise hjem flere ganger. Jeg sa at ok du kan reise, men ikke med bussen. Men han insisterte på at den var hans, og til slutt dro han bare, sier Eriksen som deretter satte i gang med å skaffe nye busser, varsle busselskapet og sin arbeidsgiver.

Siden 1992 har mer enn 20000 nordmenn deltatt på disse turene, og vi har aldri opplevd problemer, sier Helga Arntzen ansvarlig for Stiftelsen «Hvite Busser».

Hun berømmer imidlertid busselskapet Vesbanen AS for at det ordnet med ny transport så raskt at turen ikke ble et eneste minutt forsinket.