Stakk tiåring med heroinsprøyte i 1999: Slipper fengsel

Den 36 år gamle narkomane stakk ei ti år gammel jente i armen med ei heroinsprøyte på Oslo City før jul i 1999. Nå har Oslo byrett avgjort at han slipper fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byretten har gitt mannen en betinget dom på 45 dager.

Dagbladet kan i dag fortelle at sprøytestikket har påført jenta betydelige psykiske problemer. Først et halvt år etter den sjokkerende hendelsen viste prøvene at hun verken var smittet av hiv eller hepatitt A, B eller C.

Stor påkjenning

Byretten skriver i premissene at hensynet til alminnelig lovlydighet tilsier at det reageres strengt mot denne type kriminalitet, men dommerne må samtidig ta hensyn til tidsforløpet.

- Det har gått over to år siden handlingen ble begått - uten at dette kan bebreides den tiltalte 36-åringen, konkluderer en enstemmig byrett.

36-åringen ble dømt for uaktsom legemsbeskadigelse mot tiåringen pluss tre andre kriminelle forhold. Han er straffedømt sju ganger tidligere.

I dommen heter det at ventetida fra stikket skjedde til resultatet av prøvene kom etter et halvt år, må ha vært en stor påkjenning. Sjøl om tiltalte ikke hadde hiv, er det aldri blitt klarlagt hvor heroinsprøyta kom fra. I tillegg mener dommerne at jenta er påført psykisk skade.

Innesluttet

- Episoden har ført til sterkt redsel og engstelighet hos jenta, og dette har igjen ført til at mora var hjemme fra arbeidet i to uker etterpå.

Også seinere har skadehendelsen preget jentas liv. Hun tør ikke å være alene, og hun er redd for å ferdes i forsamlinger med ukjente mennesker.

Fra å være en glad og initiativrik jente, ble hun i en periode innesluttet og tiltaksløs. Hun er fortsatt plaget med søvnforstyrrelser, heter det i domspremissene.