Stakkars Italia

Mens Prodi nå vil konsentrere seg om å være bestefar, ser 71 år gamle Berlusconi seg selv som den nye vinen, skriver Simen Ekern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et urolig finansmarked var det ett italiensk selskap som markerte seg på børsen da det ble klart at Silvio Berlusconi nok en gang kan bli Italias statsminister: Aksjene i mediemogulens selskap Mediaset gjorde et fornøyd hopp. En klar og tydelig påminnelse om ei tid halve landets befolkning håpet var over – tida da Berlusconi satt ved makten og i liten grad var interessert i å skille mellom sine roller som statsmann og forretningsmann. «Nå begynner en valgkamp for frihet», fortalte Berlusconi sine tilhengere i går. Mannen som aldri gir seg er klar igjen.

Etter tilløp til slåsskamp, spytting og utstrakt bruk av fornærmelser som blant annet gikk på de involvertes evner til å holde styr på sine ektefellers sexliv, ble en italiensk politiker båret ut av senatssalen i Roma torsdag kveld. Og så var det altså slutt for Romano Prodis tid som statsminister. Selv om det hele ble mer teatralsk enn de fleste hadde forestilt seg, kom ikke Romano Prodis fall som noen overraskelse. Helt siden hans koalisjon vant valget våren 2006, har spådommene vært klare: Med et så knapt flertall er det ikke mulig å styre Italia særlig lenge. Prodi har imidlertid bitt seg fast, og overlevd en hel rekke tillitsavstemninger i parlamentet, til tross for egenrådige koalisjonspartnere med uoversiktlige agendaer. Men mot den mest egenrådige av dem alle, justisminister Clemente Mastella, måtte Prodi gi tapt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer