PRESIDENTKANDIAT:  Ved presidentvalget i 2010 fikk Julia Timosjenko 25 prosent av stemmene. Nå ligger hun an til å få mellom 6-8 prosent, ifølge meningsmålingene.  Her ankommer hun et valgkamparrangement tidligerer denne uka. Foto. AP Photo/Efrem Lukatsky
PRESIDENTKANDIAT: Ved presidentvalget i 2010 fikk Julia Timosjenko 25 prosent av stemmene. Nå ligger hun an til å få mellom 6-8 prosent, ifølge meningsmålingene. Her ankommer hun et valgkamparrangement tidligerer denne uka. Foto. AP Photo/Efrem LukatskyVis mer

- Stakkars Julia. Hun kom i rullestol og rett fra fengselet, men ble møtt med buing

Ukraina vil ikke lenger ha Julia Timosjenko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet) : For ti år siden var Julia Timosjenko en av de store heltene i Orange-revolusjonen. Hun sto i front i opprøret på Maidan-plassen og protestene mot valgfusk og korrupsjon ved presidentvalget i 2004.

Da hun i februar i år ble løslatt etter tre år i fengsel dro hun rett til Maidan for å tale, men hun ble ikke tatt i mot som en frigitt martyr.

- Stakkars Julia. Hun ankom rett fra fengsel og i rullestol, men ble møtt med buing, sa Berit Lindemann i Den norske helsingforskomité på et seminar for de norske valgobservatørene til presidentvalget i Ukraina denne uken.

- Mange, ikke minst henne selv hadde nok trodd at hun ville stille sterkere, mener Lindemann.
 
Lavt på meningsmålingene På de siste meningsmålingene har Timosjenko ligget på rundt 6-8 prosent oppslutning.

Det ligger godt under den oppslutningen hun tidligere har hatt, men passerer henne likevel som nummer to på meningsmålingene.

Dagen før ukrainerne skal velge sin neste president, virker «sjokoladekongen» Petro Porosjenko uslåelig. Det eneste spørsmålet er om han klarer å få over 50 prosent av stemmene, slik at valget blir avgjort i én valgrunde.

Foretningsmannen Porosjenko er en av ukrainas rikeste menn.

- Folk har håp om at han skal skape flere arbeidsplasser. Det er et veldig godt argument han har i valgkampen, mener den pensjonerte økonomen Alevtina Pugasjova til Dagbladet.

USIKKER STEMME: - Jeg har ikke bestemt meg for hvem jeg skal stemme på ennå, men Julia Timosjenko blir det ikke, sier Aevtina Pugasjova. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
USIKKER STEMME: - Jeg har ikke bestemt meg for hvem jeg skal stemme på ennå, men Julia Timosjenko blir det ikke, sier Aevtina Pugasjova. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

Dette var også et poeng Porosjenko trakk fram da han møtte norsk presse etter et møte med Børge Brende i Kiev i går.

-  Å skape arbeidsplasser er noe jeg virkelig kan, sa han da.

Upopulære gassavtale Aevtina Pugasjova har enda ikke bestemt seg for hvem hun vil stemme på, men Julia Timosjenko blir det i alle fall ikke.

- Jeg vil ikke en gang snakke om henne! sier Pugasjova, men legger likevel til:

- Gassavtalen hun undertegnet med Putin var en katastrofe. Som økonom ville jeg aldri underskrevet noe slik.

Det var nettopp denne gassavtalen som Julia Timosjenko signerte da hun var statsminister som førte til at hun ble fengslet, og senere dømt til sju års fengsel for å ha gått ut over sine fullmakter. Julia Timosjenko har hele tiden hevdet at fengslingen og dommen var politisk motivert, og iscenesatt av Viktor Janukovisj for å kvitte seg med en politisk rival.

Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen slo i april 2013 fast at perioden hun ble holdt fengslet før saken mot henne var ført i retten var ulovlig, men selve dommen mot henne ble ikke behandlet.

Mange konflikter Julia Timosjenko er også en velstående kvinne. Hun tjente sin formue på 90-tallet som leder av et energiselskap. Siden ble hun energiminister, men kom på kant med regjeringen som var ledet av Leonid Kuchma.

Det var ikke siste gang hun kom på kant med sine politiske samarbeidspartnere.

UKRAINAS NESTE PRESIDENT: Utenriksminister Børge Brende møtte i går Petro Porosjenko som etter all sansynlighet blir ukrainas nye president. Foto: Henning Lillegård
UKRAINAS NESTE PRESIDENT: Utenriksminister Børge Brende møtte i går Petro Porosjenko som etter all sansynlighet blir ukrainas nye president. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Under Oransjerevolusjonen i 2004 sto hun skulder ved skulder med sin allierte Viktor Jusjtsjenko, og de tok senere over som  henholdsvis president og statsminister, men de hadde ikke før startet før forholdet surnet.

Jusjtsjenko ga henne sparken etter at hun kranglet med hans partikolleger.  Timosjenko sees på som en splittende kandidat uten søtte i øst.

Berit Lindemann tror hovedgrunnen til at Timosjenko ikke gjør det bedre på meningsmålingene er at hun ikke har levert når hun har hatt politisk makt tidligere.