Stakkars lille Høyre

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tok drøye tre måneder etter valget før det ble umulig å holde lokk på selvransakelsen i Høyre. Unge Høyres leder Torbjørn Røe Isaksen rykket i romjula ut og mente at partileder Erna Solberg snart må ta inn over seg at partiet befinner seg i en alvorlig krise etter katastrofevalget i høst. Svaret fra nestleder Jan Tore Sanner er oppsiktsvekkende lite dynamisk. Han sier at partiledelsen har brukt høsten til å legge planer, og de går blant annet ut på at partiledelsen skal legge større vekt på å lytte.

Sanner fikk et slags svar i går fra tidligere undervisningsminister Kristin Clemet som i intervju i Dagens Næringsliv vil at Høyre skal gjenvinne evnen til å definere hva som er godt og moralsk riktig. Den har partiet tapt til venstresiden. Clemet er en så erfaren politiker at hun avdramatiserer valgresultatet for å dempe brodden mot partiets ledelse. Men innholdet i hennes analyse er at partiet er havnet i forsvarsposisjon og mangler overbevisende kraft. Røe Isaksen er mer rett på sak og mener partiet gikk til valg uten å ha et eneste nytt politisk forslag å komme med.

Kristin Clemet er en av statsrådene som forlot sitt regjeringskontor med hevet hode. Hun var tydelig og hadde et helhetlig prosjekt der målet var å endre hele undervisningssektoren fra grunnskolen til den avanserte forskningen. Hun hadde gjennomføringskraft og nådde mange av sine delmål. Etter valgnederlaget er hun i ferd med å markere seg som Høyres tydeligste ideolog. I intervjuet med Dagens Næringsliv myker hun også opp fronten mot Fremskrittspartiet slik det framstår etter at Siv Jensen ble parlamentarisk leder. Hun demper argumentet om den uoverstigelige forskjellen i synet på mennesket ved å si at i hennes øyne er Frp blitt mindre fremmedfiendtlig.

Signalene fra partileder Erna Solberg er langt mindre markerende. Slik fyller Clemet et tomrom i partiets selvransakelse. Det var tradisjon i Høyre å kaste ledere som ikke oppfylte partiets forventninger i valg, men Jan Petersen overlevde katastrofevalget i 1997 på 14,3 prosent og ble valgvinneren i 2001. Det bidrar til å frede Solberg, i hvert fall fram til kommunevalget om to år. Men hun trenger å lytte nøye til Clemet.