Stakkars Powell

Så er det et ugjendrivelig faktum: Selv USAs våpeninspektører sier nå at det ikke fantes masseødeleggelsesvåpen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange ville

at han skulle stille som presidentkandidat, men kona orket ikke tanken på alt hatet det ville utløse hos de mange i USA som ikke tåler tanken på en svart president. For Colin Powell kunne ha vunnet. Både demokratene og republikanerne ville ha ham. Han meldte seg til tjeneste hos republikanerne og ble etter hvert en av garantistene for at lettvekteren George W. Bush var omgitt av voksne, erfarne mennesker. Hans integritet var ubestridelig. Han var den ubestikkelige og hederlige som var hevet over den politiske gjørmebrytingen.

Alt dette

brakte han med seg inn i FNs sikkerhetsråd da han garanterte for en hel verden at han hadde med seg ugjendrivelige bevis. Han sa blant mye annet at Saddam Hussein disponerte mobile laboratorier montert i semitrailere som kunne gjemmes for FNs inspektører og produsere biologiske masseødeleggelsesvåpen. Han viste tegninger av laboratoriebilene.

Han strøk imidlertid avsnittet i manuskriptet han fikk fra Det hvite hus om at Saddam hadde forsøkt å kjøpe store mengder anriket uran fra Niger. Det var en påstand som presidenten selv hadde brukt noen dager tidligere i sin State of the Union-tale. Det viste seg etter hvert å være et falskneri, og Colin Powell kunne være fornøyd med sin skepsis mot bevisene for det angivelige urankjøpet. Men skepsisen kostet ham ganske mye innad i presidentens indre krets, da det han gjorde reiste spørsmål ved sjefens vurderingsevne. Den mektige visepresidenten Dick Cheney skjøv Powell enda lenger unna presidentens krigskabinett der de store guttene regjerte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer