Stakkars rike pike

Om to uke fyller Athina 18 år. Da blir hun verdens rikeste tenåring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet):IKKE BÆRER HUN samme etternavn, ikke snakker hun samme språk, som bestefaren. Om to uker fyller Athina Roussel 18 år og får kontroll over en arv som gjør henne til verdens rikeste tenåring.

Til sammen omfatter den ufattelige arven etter bestefaren, den greske skipsrederen Aristoteles Onassis, minst 50, trolig nærmere 80 milliarder kroner.

På 18-årsdagen 29. januar får Athina kontroll over det meste. Resten når hun fyller 21. Da blir hun også leder for stiftelsen som forvalter pengebingen etter en bestefar som i sin ungdom gikk i land i Argentinas hovedstad med noen hundrelapper i lomma.

Som ung hadde Aristoteles opplevd at tyrkerne drepte de fleste medlemmene av hans familie og svidde av hans barndomshjem. I løpet av få år i sitt nye land bygde han seg opp som verdens største tankreder, i konkurranse med blant andre norske Hilmar Reksten og Sigval Bergesen.

18-ÅRSDAGEN SKAL Athina feire på den greske øya Skorpios, som hun eier. Hun eier også selskaper i Argentina og Uruguay, et latinamerikansk flyselskap, en fabrikk som produserer spedbarnsmat i Brasil, et japansk elektronikkfirma, et kjemisk selskap i Iran, aksjer og innskudd i 217 banker over det meste av verden, skyskraperen Olympic Tower på New Yorks Fifth Avenue, en leilighet i Paris, hotellet Metropol Palace i Monte Carlo, to hus i Athen og hundrevis av verdifulle malerier og andre kunstskatter. Pluss, pluss.

Som 17-åring er hun allerede forlovet, med den 12 år eldre brasilianeren Alvaro Alfonso de Miranda Neto med tilnavnet «Doda». Han har vunnet to OL-bronsemedaljer i sprangridning og har fått Athina til å tro at hun selv skal kunne kvalifisere seg i samme disiplin under Athen-OL i 2004.

HUN BÆRER UNGPIKEDRØMMEN om å finne den store, evigvarende kjærligheten.

Men Dodas ekskone, den brasilianske modellen Sibele Dorsa, har en annen forklaring der hun sitter tilbake med parets to år gamle datter Viviane i Sao Paolo:

- Doda er bare ute etter Athinas formue. Han har selv fortalt meg at hun er stygg, har klumpfot og er klosset som en elefant. Jeg synes synd på henne. Athina er bare et barn. Hun sluker alt som Doda innbiller henne, tordner Sibele.

En uttalelse som kan tyde på at historien gjentar seg, at det kan gå med datteren som med moren Christina Onassis.

CHRISTINA VAR som Athina har vært det bortskjemt økonomisk, men ikke på trygghet og harmoni. Christina opplevde blant annet at moren, den greske skipsrederdatteren Tina Livanos, overrasket sin far Aristoteles mens han hadde sex med operastjernen Maria Callas i en salong på hans lystyacht.

Seinere giftet han seg med president John F. Kennedys enke, Jackie. Christina hatet sin stemor, som heller ikke anstrengte seg for å endre på det forholdet. Christina opplevde at hennes to år eldre bror Alexander ble drept i en flyulykke.

Rederdatteren styrtet seg inn i det ene ekteskapet etter det andre. Hun leide seg angivelig elskere for inntil 1000 dollar døgnet. Trass i slankekurene og kirurgiske inngrep slapp hun ikke unna tilnavnet «Den greske tankeren».

OVERLYKKELIG konstaterte hun at Thierry Roussel, som hun tok som ektemann nummer fire i 1984, hadde gjort henne gravid. De fikk datteren Athina.

Men for seint oppdaget hun at hun hadde giftet seg med en mann som ble karakterisert som «verdens største gigolo». Han holdt seg med tre faste elskerinner pluss utallige løsere forbindelser mens han var gift.

Fullstendig knust forlangte Christina skilsmisse i 1987. Roussel sikret seg 20 millioner kroner i året i underhold og fikk Christina til å tilføye en passus i testamentet om at han skulle overta ansvaret for Athina i tilfelle Christina skulle gå bort.

Høsten 1988 dro Christina til Argentina for å besøke en gammel venninne. Hun forelsket seg i venninnens bror, trygge Jorge Dodero. Hun sluttet med å ta sine blandinger av amfetamin og sovepiller. Inntil hun en morgen ble funnet livløs på badet, 37 år gammel - et mystisk dødsfall på et tidspunkt Christina hadde gitt inntrykk av å ha fått livslysten tilbake.

DERMED FIKK playboyen Roussel ansvaret for Athina. Hun vokste opp hos ham og hans nye familie. Han hadde giftet seg med svenske Gaby og fikk ytterligere et barn med henne. Slik lærte Athina seg å snakke svensk med göteborgsdialekt, men aldri gresk.

Utad forsøkte Thierry Roussel å framstille det som om datteren skulle ha en helt vanlig oppvekst, og hun ble sendt på offentlig skole i nærheten av Genhve.

- Penger er ikke alt, sa Roussel til journalister som ble invitert hjem for å beskrive familien utenfor Genhve.

ATHINA FORSØRGET dem alle, pluss farens elskerinner. Som en hel tropp østeuropeiske skjønnheter som Roussel i fjor sommer hygget seg med på båttur i Middelhavet. En tsjekkisk og en polsk kvinne ble drept da den yachten kolliderte. Roussel var opptatt med annet enn å styre båten.

I alle år har playboyfaren forsøkt alle juridiske knep for å sikre seg kontrollen over Onassis-formuen. Han har greid å melke ut til sammen en milliard.

Nå kan Athina snart se en slutt på bekymringene. Hvis hun ikke ender som offer for sprangrytteren «Doda» fra Sco Paulo?

- HELST HADDE JEG brent alle de fordømte pengene, skal Athina ha sagt. Hun minnes at hennes kjæreste leketøy som liten var en billig filledokke, ikke mini-dyrehagen og Ferrari-kopien til 10000 dollar som moren ga henne.

Athinas unge liv har vært en vandring mellom glitter og gråt, som det var det for moren. Enten det skyldes rikdommens forbannelse, uflaks eller svakt omdømme i omgang med menn.

Uansett er det mange overtroiske blant Aristoteles Onassis' landsmenn som frykter at også Athinas voksenliv skal arte seg som et kapittel i en gresk tragedie.

GLITTER OG GRÅT: Athina Roussel får kontroll over en formue verdt flere titalls milliarder kroner. Mange frykter at også livet hennes kan ende som en gresk tragedie, i likhet med morens skjebne. Bildet er tatt i 1999.