Ståle Eskeland anker dom for ærekrenkelser

Dømt til å betale 250.000 kroner for ærekrenkelser mot bror til offeret i Torgersen-saken.

OMSTRIDT DOM: Fredrik Fasting Torgersen flankert av advokat Erling Moss (t.v.) og nå dømte jusprofessor Ståle Eskeland. Gjenopptakelseskommisjonens Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring for seksualdrap. Han har i alle år hevdet sin uskyld.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
OMSTRIDT DOM: Fredrik Fasting Torgersen flankert av advokat Erling Moss (t.v.) og nå dømte jusprofessor Ståle Eskeland. Gjenopptakelseskommisjonens Fredrik Fasting Torgersen ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring for seksualdrap. Han har i alle år hevdet sin uskyld. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Professor Ståle Eskeland vil anke dommen i Oslo tingrett, der han er dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisning og sakskostnader for ærekrenkelser mot Kjell Granly, bror til offeret i Torgersen-saken.

- Dommen er feil. Den vil bli anket, sier Ståle Eskeland til NTB. Han er professor i strafferett ved Universitetet i Oslo, og er helt uenig med tingrettsdommer Oddmund Svarteberg, som har avsagt dommen der Eskeland er dømt for fire ærekrenkende utsagn mot Granly og hans far.

Advokat Carl Bore - Granlys prosessfullmektig - sier til NTB at dersom dommen blir anket, vil hans klient kreve et høyere erstatningsbeløp. Tingretten har dømt Eskeland til å betale 100.000 kroner i oppreisning og 150.000 kroner i sakskostnader til motparten.

- Moderat erstatning

Carl Bore sier også at hans klient er «åpen for å finne en minnelig løsning».

- Dette er en veldig grundig dom. Vi mener utmålingen av erstatning er moderat. Men samlet sett er dommen god, fordi begge parter bør kunne leve med den og legge saken bak seg, sier Bore.

Han antydet overfor retten et erstatningsbeløp opp mot 250.000 kroner i tillegg til sakskostnader.

Incest og drap

Kjell Granly, bror til drapsofferet Rigmor Johnsen, gikk til sak mot Eskeland fordi han mener at det kommer fram påstander om incest og drap i et notat og et brev fra Eskeland til Gjenopptakelseskommisjonen i forbindelse med kravet om gjenopptakelse av Torgersen-saken fra 1958. Dette utsagnet lyder slik i Eskelands notat:

«Det er mulig vi står overfor en incestsak der far og/eller brødre var innblandet. Kanskje hadde de noe med drapet å gjøre (i en situasjon som kom ut av kontroll?) eller kanskje var de redd for at incesten skulle bli kjent, selv om de ikke hadde noe med drapet å gjøre.»

De tre andre utsagnene Eskeland er dømt for, gjelder beskyldninger mot Granly om løgn overfor politiet, og at han skal ha stått bak et overfall mot Torgersen - og et utsagn om at Granlys far var «tung alkoholmisbruker».

- Grovt aktlaust

Ståle Eskeland har i mange år bistått Fredrik Fasting Torgersen i arbeidet med å få gjenopptatt dommen der Torgersen ble dømt til livsvarig fengsel for drapet på Rigmor Johansen.

Oslo tingrett mener likevel at Eskeland, som fullmektig for Torgersen, ikke kan bli omfattet av det sterke vernet som advokater har mot inngrep i ytringsfriheten. Årsaken er at utsagnene etter rettens mening ikke var satt fram som ledd i forsvaret av Torgersen.

«Konklusjonen er at retten finn at Eskeland hadde så svake haldepunkt for dei grove insinuasjonane om at Granly og far hans hadde hatt eit incestuøst forhold til Rigmor, eller var innblanda i drapet på henne, at han handla grovt aktlaust ved å lansere dei for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker», heter et i tingrettens dom.

- Ytterst problematisk

Ståle Eskeland gir NTB denne kommentaren etter at dommen ble offentliggjort fredag:

- Det er ytterst problematisk, når man jobber for å få gjenopptatt en drapssak, å bli utsatt for så alvorlige sanksjoner når man gjør kommisjonen oppmerksom på at de må etterforske i andre retninger. Først blir dette offentliggjort, og den person som er omtalt, får advokat betalt av kommisjonen. Dette fører til søksmål. Jeg bli dømt og må betale 250.000 kroner for det jeg har påpekt. Dette kan skremme hvem som helst.


(NTB)

 

Fasting Torgersen-saken:

• Ble i 1958 dømt til livsvarig fengsel og ti års sikring for seksualdrap. Han har i alle år hevdet sin uskyld.

• Flere, deriblant forfatteren Jens Bjørneboe, mente at bevisene ikke
kunne tolkes ensidig i retning av at Torgersen er skyldig.
Bjørneboe mente at Torgersen trolig var offer for et justismord.

• Straffesaken er blitt begjært gjenopptatt en rekke ganger,
noe som er blitt avvist samtlige ganger, seinest i desember
2006 av Gjenopptagelselskommisjonen.

• Torgersen debuterte i 1972 med diktsamlingen «Særmelding».

• Til sammen har Torgersen utgitt fire diktsamlinger, en roman og ei bok med
beretninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer