- Ståle kunne spilt fotball på elitenivå

Ståle Garberg valgte Forsvaret og cockpiten framfor fotballbanen. Vennene husker ham som en åpen og inkluderende venstreback.

 NORSKE FARGER:  De norske fargene vaier slitent på toppen av Kebnekaise. Ståle Garberg var en av fem norske offiserer som mistet livet på den svenske fjelltoppen. Foto: Roger Vikström
NORSKE FARGER: De norske fargene vaier slitent på toppen av Kebnekaise. Ståle Garberg var en av fem norske offiserer som mistet livet på den svenske fjelltoppen. Foto: Roger VikströmVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ståle var en av de mest spennende spillerne jeg har sett. Jeg er helt sikker på at han kunne ha spilt på høyeste nivå.

Stein Rasch var trener og lagleder på Ski da Garberg briljerte på venstrebacken i åra 1988 til 1991. I 1992 rykket Ski opp til 1. divisjon. Da hadde talentfulle Garberg lagt skoa på hylla og valgt en annen sti.

- Han var veldig pliktoppfyllende, og en 100-prosenttype. Da han valgte flyginga over fotballen så var det bare flyginga som gjaldt. Jeg er sikker på at han kunne nådd langt som fotballspiller, sier Rasch.

Turen gikk i stedet til USA og utdannelse for Garberg tidlig på 90-tallet. Så nådde han langt - i Forsvaret.

- Dette er to av de mest erfarne pilotene vi har, sa forsvarssjef Harald Sunde om Garberg og skvadronssjef Truls Ørpen da det ble kjent hvem som hadde vært i flyet som krasjet inn i Kebnekaise.

Drømte om å bli jagerflyger Andreas Myhre spilte fotball med Ståle Garberg i rundt ti år, fra de var 11 år gamle. Garberg var den eneste på laget som fikk plass på A-laget i Ski.

-Vi spilte på samme fotballag helt fram til han ble den eneste toppspilleren på laget. Han var helt fantastisk flink, han var flink til alt, sier Myhre til Dagbladet.

Han forteller at de snakket mye om det å bli jagerflyger da de var små barn. Gutta var enige om at dette var det kuleste man kunne bli

- Han oppnådde den høyeste utmerkelsen du kunne få i vår krets innenfor idrett og prestasjoner, sier han.

Myhre var ikke overrasket over at det var nettopp Ståle kom inn på flygerskolen i USA.

-Han var helt suveren i alt han gjorde, sier Myhre, som ellers husker Garberg som en utrolig inkluderende person.

Fikk sitte på med Garberg -Han pratet alltid med alle. Det er en fantastisk mann som er borte, sier Myhre, som også har sittet på med Garberg da han var blitt pilot.

-Han fløy meg en tur da jeg var i militæret. Vi var om bord i et fly, og plutselig fant jeg ut at det var Ståle som satt i cockpiten, minnes han.

Etter hvert som de ble eldre, mistet de to barndomsvennene kontakten.

 OMKOM:  Ståle Garberg (42) var en av offiserene som mistet livet i Hercules-ulykken. Foto: Forsvaret.
OMKOM: Ståle Garberg (42) var en av offiserene som mistet livet i Hercules-ulykken. Foto: Forsvaret. Vis mer

-Men jeg husker at han kom og spilte en fotballkamp med oss da han gikk på befalskolen eller noe lignende. De bildene sitter på netthinnen, sier han.

Etterlater seg to barn Garberg etterlater seg kone og to barn. Rektor ved Brannfjell skole, der ett av barna går, Anne-Karin Bjerkebro, sier de ønsker å gjøre alt for å bistå familien.

-Vi har tatt kontakt med moren for å si at vi er her, og at hun bare kan ta kontakt når hun måtte ønske det, sier Bjerkebro til Dagbladet.

-Det som er viktig her, er hva som er godt for familien, sier hun.

Rektoren sier også at flyulykken har vært svært vanskelig for flere av elevene.

-På fredag var det mange venner som var lei seg og da gjør vi vårt beste for å ta vare på dem. Vi vil fortsette å følge opp vennene på skolen i morgen, sier hun.

Bjerkebro sier de har to rådgivere som hjelper til. I tillegg vil lærerne være særlig oppmerksomme.

-Nå må vi følge de som har det vondt, sier hun.

 ULYKKESFJELLET:  Hercules-maskinen krasjet inn i fjellveggen på Kebnekaise. Her er leteaksjonen i full gang. Foto: Roger Vikström
ULYKKESFJELLET: Hercules-maskinen krasjet inn i fjellveggen på Kebnekaise. Her er leteaksjonen i full gang. Foto: Roger Vikström Vis mer