RUSSISKE HELTER: Josef Stalin hadde nummer 39 i avstemningen, men havnet på tredjeplass da resultatene fra kåringen ble kjent i dag. Foto: Reuters
RUSSISKE HELTER: Josef Stalin hadde nummer 39 i avstemningen, men havnet på tredjeplass da resultatene fra kåringen ble kjent i dag. Foto: ReutersVis mer

Stalin er tredje mest poppis i Russland

Gjennom alle tider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske tv-seere kåret middelalderprinsen Aleksander Nevsky til tidenes russer. På tredjeplass kom Josef Stalin.

I statskanalen Rossias årlige kåring over populære russere, var det Nevsky seerne holdt høyest. Middelalderprinsen er kjent for å ha beseiret germanske og svenske styrker da han kjempet for å holde Russland samlet i det 13. århundret.

På andreplass kom Piotr Stolypin, en statsminister som prøvde å modernisere Russland under Tsartiden, men som ble snikmyrdet før prosjektet var fullført.

Størst oppsikt vakte likevel tredjeplassen.

Til tross for at flere millioner mistet livet under hans styre på midten av forrige århundre, anses Josef Stalin fortsatt som tidenes tredje største russer. Den georgiskfødte diktatoren beundres blant annet for seieren i andre verdenskrig, noe som også gjenspeiles i pensumet til russiske skolebarn.

I en rekke nye skolebøker får Stalins bedrifter varm omtale
Ifølge den oscarvinnende filmregissøren Nikita Mikhalkov er utviklingen bekymringsverdig.
— Stalins tredjeplass reflekterer hva folket mener. Den tvinger oss til å tenke grundig over hvor vi vil, sa han til nyhetsbyrået AFP.

 (NTB)