Stalin-mareritt blir ny suksessroman

Frankfurt (NTB-Reuters): Den britiske bestseller-forfatteren Robert Harris' nye bok «Archangel» tar utgangspunkt i et mareritthistorie om Josef Stalin - bokstavelig talt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg drømte at han var i huset mitt, og våknet med gåsehud over hele kroppen, forteller Harris.

- Han var der, på arbeidsrommet mitt, og fulgte med mens jeg førte hans egne memoarer i pennen. Han kom og satte seg ved siden av meg, og jeg husker en snikende følelse av frykt. Det var da jeg våknet, og tenkte at nå hadde jeg idéen, sier bestselger-forfatteren.

Robert Harris har tidligere gjort seg bemerket med bøker som «Fatherland», hvor han beskriver et Europa der Hitler har vunnet krigen, og «Enigma», som handler om britiske kodeknekkeres kamp mot nazistenes hemmelige meldinger.

Han er anerkjent som en mester innen «tenk om»-genren, en egen type spenningsromaner som handler om hvordan verdenshistorien kunne ha utviklet seg.

Millionselger

Harris, som selv er en mild og sjarmerende engelskmann, har allerede tjent seg rik på bøkene sine, som til nå er solgt i seks millioner eksemplarer på 30 ulike språk. - Mens han levde var Hitler en helt og holdent ond person, men etter sin død har han vært en bra mann for meg, spøker han. Og nå håper han at Stalin vil vise seg å være like innbringende.

«Archangel», som på engelsk kan bety både «erkeengel» og «Arkhangelsk» - navnet på en by i det nordligste Russland - har tiltrukket seg stor oppmerksomhet på årets bokmesse i Frankfurt. - Selv liker jeg boken fordi den nærmest skrev seg selv, den boblet opp fra underbevisstheten min og jeg brukte langt kortere tid på den enn på «Enigma» eller «Fatherland», sier Harris.

«Archangel» er historien om en forfyllet historiker som deltar på et akademisk seminar i Moskva, der han får besøk av en tidligere livvakt for den beryktede sjefen for Stalins hemmelige politi, Lavrentij Berija. Mannen vet om en notisbok som Stalin etterlot seg - og mer er det ikke verdt å røpe av historien, av hensyn til Harris' lesere like mye som til forfatteren selv.


Nullpunkt?

Men boken preges ikke av noe direkte optimistisk syn på utviklingen i dagens Russland, og Robert Harris legger ikke skjul på at han selv er redd for at situasjonen i Boris Jeltsins Russland kan vende tilbake til nullpunktet fra Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

- Alle de tradisjonelle ingrediensene som skal til for å ødelegge demokratiet er til stede, sier han.

- Det er som i Weimar-republikkens Tyskland: En stormakt føler seg knust og tråkket på. Innad herjes den av etniske problemer og en stadig mer utbredt antisemittisme. På toppen av det hele får man et økonomisk sammenbrudd, sier Harris, som advarer folk i vest mot å vurdere Russland ut fra sine egne verdier og målestokker.

- Her i vest er det mange som tror at det er nok å gi russerne et aksjemarked og si hei folkens, velkommen til demokratiets og markedsøkonomiens vidunderlige verden. Slik er det ikke. Man skal ikke ha lest mye russisk historie for å forstå at «privat eiendomsrett» er et like fremmed begrep for russerne som det er en selvfølge for amerikanerne, sier Robert Harris.