Stalin syntes Sogn studentby var for dårlig

Sovjetunionen avslo fra å delta i Vinter-OL i Oslo i 1952 fordi kommunistpartiet hadde innsigelser til innkvarteringen.

FOR DÅRLIG FOR STALINS SPREKESTE: Studentbyen på Sogn snart ferdig til OL i Oslo i 1952. Foto: NTB arkiv / Scanpix
FOR DÅRLIG FOR STALINS SPREKESTE: Studentbyen på Sogn snart ferdig til OL i Oslo i 1952. Foto: NTB arkiv / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det går fram av en utstilling om Sovjetunionen og vinter-OL i den russiske hovedstaden Moskva. Utstillingen viser at deltakelse i OL var et spørsmål som ble behandlet på aller øverste nivå i sentralkomiteen i Det sovjetiske kommunistpartiet, skriver det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Diktatoren Josef Stalin var helt sjef i Det sovjetiske kommunistpartiet til han døde et år senere, i 1953.

Handlet om NATO Sogn studentby ble bygget som deltakerlandsby til Oslo-OL i 1952. I Norge var studentbyen et prestisjeprosjekt, men i Moskva ble innkvarteringen og forholdene for deltakerne brukt som argument for at Sovjetunionen ikke skulle delta i OL i NATO-landet Norge. Først i 1956 deltok Sovjetunionen i sitt første vinter-OL, i Cortina i Italia.

I mellomtida var Stalin død, og de politiske vindene mellom Sovjetunionen og Vesten var blitt mildere. Den nye partisjefen, Nikita Khrustsjovs, oppgjør med stalinismen kom seinere på året 1956. Det å delta i et OL i et NATO-land var ikke lenger en barriere for Sovjetunionen.

For den virkelige begrunnelsen for ikke å delta i Oslo-OL ligger trolig i Norges NATO-medlemskap, blir det antydet på utstillingen: «De hvite lekene. Topphemmelig. Sovjetunionen og vinterlekene, 1956 - 1988».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer