Stalin vender tilbake

BERLIN (Dagbladet): Han bærer bestefarens etternavn, likner i det ytre med den karakteristiske barten, og står politisk for det samme. Despoten Stalins sønnesønn Jevgenij Jakovlevitsj Dzjugasjvili (63) vil inn i den russiske statsdumaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har vondt for å ta livet av en høne. Men president Jeltsin skulle jeg med glede slå med en øks, sier den pensjonerte ingeniøren og obersten som står på tredje plass på valg- lista til den stalinistiske blokken for gjenopprettelse av Sovjetunionen.

Med denne plasseringen er sjansene meget store for at Stalins sønnesønn virkelig lykkes under valget 19. desember.

Barten, det tykke tilbakestrøkne håret, de intense øynene og profilen minner uhyggelig om bestefaren, som egentlig het Josef Vissarionovitsj Dzjugasjvili. Han tok tilnavnet Stalin («Stålmannen»).

Så slående er likheten at Dzjugasjvili for noen år siden spilte bestefaren i en russisk film om Stalin.

- En flokk tiggere

Som bestefaren kommer han fra Georgia, men har også russisk statsborgerskap.

Kamerat Jevgenij er resultatet av et utenomekteskapelig forhold som Stalins sønn Jakov hadde til den russiske kvinnen Olga Golysjeva. Faren Jakov døde i den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i 1943, etter at han ble tatt til fange to år tidligere.

Diktatoren løftet ikke en finger for å redde livet til sin sønn, trass i at Hitler foreslo at han ble satt fri under en fangeutveksling.

Jevgenij var 17 år da Stalin døde i 1953. De to møttes aldri. Stalin så bare tre av sine til sammen ti barnebarn.

- Han hadde vel ikke tid, sier Jevgenij Dzjugasjvili, som likevel forsvarer bestefaren i ett og alt.

- En gang var Sovjetunionen en stormakt. Nå er vi forvandlet til en flokk tiggere. Vi har ikke engang strøm og varme i leilighetene våre. Dette hadde aldri skjedd under min bestefar, sier Dzjugasjvili i intervjuer med vestlig presse.

Jeltsin i svarteboka

Målet for hans stalinistiskevalgallianse er å knekke presidentens makt og gi tilbake til folket både den politiske makta og eiendom som er stjålet, som han sier.

De nyrike og Jeltsin-klikken skal fratas sine eiendommer. Industri og jord skal kollektiviseres. Makta skal igjen hvile på sovjetrådene, under oppsyn fra det kommunistiske parti.

Dzjugasjvili fører sin egen svartebok over navnene på politikere, både bestefarens og sine egne fiender.

Boris Jeltsin, Mikhail Gorbatsjov og Eduard Sjevardnadze, eks-utenriksministeren som nå er president i Georgia, topper lista.

Nekter

Han avfeier opplysningene om at Stalin sørget for at 20 millioner ble likvidert i Sovjetunionen.

- Det var toppen 3,6 millioner. Det er ikke stort mer enn de to millionene som hvert år blir myrdet eller dør i ulykker i Russland, sier Jevgenij Dzjugasjvili.

Han legger ansvaret for arbeidsleirene i Sibir på Stalins dødsfiender i kommunistpartiet, trotskistene.

FARFAR: Stalin løftet ikke en finger for å berge livet til Jevgenijs far, selv om Hitler foreslo at han ble satt fri under en fangeutveksling.
SØNNESØNN: - President Jeltsin skulle jeg med glede slå med øks, sier Jevgenij Dzjugasjvili.