- Stalin ville drepe estere og polakker

Det var ikke bare Hitler som trodde på raseteoriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TARTU, Estland (Dagbladet.no): Den estiske historieprofessoren og parlamentsmedlemmet Aadu Must mener at Josef Stalin planla å drepe estere og polakker samtidig som Adolf Hitler var i gang med sine represjoner mot jødene.

Stalin fikk det for seg at alle som hadde estisk eller polsk nasjonalitet i Sovjetunionen, var fiender av riket. Dette kommer frem av dokumenter han har funnet i sovjetiske arkiver.

- Like før Sovjet skulle feire 20-årsdagen for den sovjetiske hæren i 1938, dukket det opp et direktiv fra politbyrået om at alle estere og polakker skulle ansees som fiender. 31. januar 1939 ble det diskutert hvordan man skulle løse dette problemet. En måte var å utdanne agenter som skulle drepe dem, hevder Must.

Spionanklager

Professoren har foretatt mange dypdykk i sovjetiske arkiver flere steder i Russland, og de oppsiktsvekkende funnene skal munne ut i to bøker om emnet.

- På russisk side av grensen til Estland bodde det før krigen 150 000 estere. Direktivet fra politbyrået førte til at svært mange av dem ble arrestert og tiltalt av syltynne årsaker. Anklagene gikk som regel ut på spionasje, forteller Must.

For eksempel ble 19 av 20 estere i en landsby dømt og fengslet for å være spioner. Famliene fikk ofte fortalt at de hadde blitt ilagt besøks- og brevforbud i 10 år.

- I praksis var dette noe som skulle dekke over at vedkommende var blitt skutt etter få dager, sier Must.

STALIN-FUNN: Den estiske historieprofessoren Aadu Must hevder han har funnet ukjente kopier av Stalin-dokumenter i sovjetiske arkiver som avslører diktatorens etniske rensing og raseplaner. Foto: ODD HELGE BRUGRAND
STALIN-FUNN: Den estiske historieprofessoren Aadu Must hevder han har funnet ukjente kopier av Stalin-dokumenter i sovjetiske arkiver som avslører diktatorens etniske rensing og raseplaner. Foto: ODD HELGE BRUGRAND Vis mer

Andre deler av esterne og polakkene ble deportert til Gulag-leirene i Sibir.

Borgerkrigen 

Must tror aksjonene har bakgrunn fra den russiske borgerkrigen.

- Under borgerkrigen fikk mange nasjoner selvstendighet fra Russland. Estland og deler av Polen var noen. Det kan se ut som Stalin erklærte gjenværende borgere av disse nasjonene som fiender, sier Must, som ikke har konsentrert seg om å finne ut om det samme var faktum for latviere og litauere.
Samme året som drapsagentene var satt i virke, inngikk Stalin og Hitler den beryktede Molotov Ribbentrop-pakten som delte Øst-Europa. Estland og resten av Baltikum sammen med deler av Polen ble tillagt sovjetisk interessefære og okkupert. Forfølgelsen økte i styrke, denne gang også innenfor de estiske og polske statsgrensene.

- Estland opplevde massedeportasjoner i 1940, i 1944, 1948, 1949 og i 1951. Den siste i 1953 ble avlyst fordi Stalin endelig døde, forteller Must.

Knyttneve

Historikere i Estland har anslått antall deporterte og forfulgte til 105 000, men folketallet i Estland ble redusert med cirka 400 000 under sovjettiden. I Polen forsatte represjonene med blant annet Katyn-massakren i 1940, hvor hele det polske offiserkorpset samt polakker som var anklaget for spionasje eller bare eide land og fabrikker, ble skutt ned i massegraver.

- I grensetraktene til Estland lærte folk fort å snakke russisk, også innenfor hjemmets fire vegger. De endret sine estiske etternavn til russiske familienavn, forteller Must.
De fleste av esterne og polakkene som Stalin jaget, fikk benevelsen ”kulak” som betyr knyttneve, men som også var en fellesnevner for ”fiende av Sovjet”.

STALIN-FUNN: Den estiske historieprofessoren Aadu Must hevder han har funnet ukjente kopier av Stalin-dokumenter i sovjetiske arkiver som avslører diktatorens etniske rensing og raseplaner. Foto: ODD HELGE BRUGRAND
STALIN-FUNN: Den estiske historieprofessoren Aadu Must hevder han har funnet ukjente kopier av Stalin-dokumenter i sovjetiske arkiver som avslører diktatorens etniske rensing og raseplaner. Foto: ODD HELGE BRUGRAND Vis mer

Mange ble forfulgt fordi de ble ansett som rike eller kapitalistiske. For å ta flest mulig ble også estere som brukte maskiner ansett som kapitalistiske, ifølge professoren.

Spilte piano

- Vanviddet eksemplifiseres i den estiske skolelæreren som ble arrestert for å utnytte maskiner. ”Maskinen” hans var et piano, sier Must.

Læreren ble senere løslatt etter massive protester fra lokalbefolkningen, men etter noen måneder ble han arrestert igjen. Da var begrunnelsen at han var en fengselsfugl. Han hadde jo vitterlig sittet i fengsel tidligere, sier historieprofessoren.

Must sier det er vanskelig å anslå hvor mange estere eller polakker som omkom på denne måten. Men han minner om at også andre nasjonaliteter led samme skjebne under Stalin. En av de verst rammede var ukrainere.
Tallene varierer, men moderne forskere mener at Stalin er ansvarlig for mellom 9 og 20 milloner døde, selv om det verste estimatene sier 60 millioner.

Kommunisme
Men Stalin lempet på betingelsene etterhvert. Must finner det interessant at diktatoren etterhvert bestemte seg for å spare de esterne som var igjen i grensetraktene. Han trengte dem til å bygge opp kommunismen i Estland etter at landet var okkupert.

- Da den finske befolkningen mellom dagens Øst-Estland og St. Petersburg skulle deporteres i 1948, fikk de slippe om de giftet seg og fikk barn med lokale. Sammen med flyttingen og miksingen av store folkemengder over store avstander, er jeg sikker på at Stalin ville kreere en egen egen ”sovjetisk rase”, sier Aado Must.

FRYKTET DIKTATOR: Josef Stalin sto bak en rekke massedrap og utrenskninger.