- Stalin ville drepe estere og polakker

Det var ikke bare Hitler som trodde på raseteoriene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TARTU, Estland (Dagbladet.no): Den estiske historieprofessoren og parlamentsmedlemmet Aadu Must mener at Josef Stalin planla å drepe estere og polakker samtidig som Adolf Hitler var i gang med sine represjoner mot jødene.

Stalin fikk det for seg at alle som hadde estisk eller polsk nasjonalitet i Sovjetunionen, var fiender av riket. Dette kommer frem av dokumenter han har funnet i sovjetiske arkiver.

- Like før Sovjet skulle feire 20-årsdagen for den sovjetiske hæren i 1938, dukket det opp et direktiv fra politbyrået om at alle estere og polakker skulle ansees som fiender. 31. januar 1939 ble det diskutert hvordan man skulle løse dette problemet. En måte var å utdanne agenter som skulle drepe dem, hevder Must.

Spionanklager

Professoren har foretatt mange dypdykk i sovjetiske arkiver flere steder i Russland, og de oppsiktsvekkende funnene skal munne ut i to bøker om emnet.

- På russisk side av grensen til Estland bodde det før krigen 150 000 estere. Direktivet fra politbyrået førte til at svært mange av dem ble arrestert og tiltalt av syltynne årsaker. Anklagene gikk som regel ut på spionasje, forteller Must.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer