Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stalin ville likvidere John Wayne

Sovjetunionens diktator Josef Stalin var så rasende på Hollywood-stjernen John Waynes sterke antikommunisme, at han beordret ham likvidert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den britiske forfatteren Michael Munn, som har skrevet en ny biografi om Wayne, ble det gjort flere forsøk på å rydde Wayne av veien på 1940 og 50-tallet.

I det første forsøket skulle to russiske leiemordere utgi seg for å være amerikanske FBI-agenter, og drepe Wayne på hans kontor hos Warner Brothers i Hollywood.

Attentatplanen ble avslørt og de to mennene ble pågrepet, skriver Munn, som støtter seg på flere kilder, blant dem filmregissøren Orson Welles.

Etter Stalins død i 1953 ble Kremls planer om å drepe Hollywood-stjernen skrinlagt, angivelig fordi Stalins etterføler Nikita Khrusjtsjov selv var en stor tilhenger av Wayne og hans over 100 filmer.

- Stalin tok beslutningen under de fem siste og gale årene sine. Da Stalin døde, opphevet jeg denne ordren, skal Khrusjtsjov selv ha fortalt til Wayne under et privat møte i 1958.

Ytterliggående amerikanske kommunister hatet også John Wayne, blant annet for hans sterke støtte til den heksejakten senator Joseph McCarthy drev mot kommunister og venstreorienterte. De ønsket også å drepe ham.

Ifølge Munn ble det gjort et forsøk på å drepe Wayne under innspillingen av filmen «Hondo» i Mexico, og ved hjelp av en snikskytter da han besøkte amerikanske styrker i Vietnam i 1966.

John Wayne døde i 1979 av kreft, 72 år gammel.

(NTB-Reuters)