Stalins barnebarn krever to millioner kroner av avis

Fordi de skrev at bestefaren drepte sovjetiske borgere.

KREVER MILLIONER: Barnebarna til Josef Stalin krever to millioner av en russisk avis etter at de har skrevet at Stalin i sin tid drepte sovjetiske borgere. Dette bildet er tatt gjennom et kulehull i et vindu i byen Gori i Georgia. Foto: AP/Scanpix
KREVER MILLIONER: Barnebarna til Josef Stalin krever to millioner av en russisk avis etter at de har skrevet at Stalin i sin tid drepte sovjetiske borgere. Dette bildet er tatt gjennom et kulehull i et vindu i byen Gori i Georgia. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Rundt 20 millioner mennesker døde på grunn av politisk terror og kollektivisering mens Josef Stalin var eneveldig diktator i Sovjetunionen.

Stalins underskriftMen det hindrer ikke Jevgenij Dzhugashvili (som også var Stalins opprinnelige etternavn) i å kreve rundt to millioner kroner i oppreisning fra avisa Novaja Gazeta. Avisa er Russlands ledende liberale avis. Blant dem som jobbet der var den drepre journalisten Anna Politkovskaja.- I et halvt århundre har løgner blitt tømt over Stalins omdømme, og han kan ikke forsvare seg fra graven, så denne rettssaken er avgjørende for å sette ting på plass, sier Dzhugashvilis advokat Leonid Shura til telegrambyrået Reuters.

Det er nylig deklassifiserte dokumenter som fikk Jevgenij Dzhugashvili til å gå til sak. Novaja Gazeta skrev at dokumentene som skal ha Stalins personlige underskrift, ga ordre om å henrette sovjetiske borgere. Det er dette Stalins barnebarn vil ha oppreisning for.

Politiske domstolerRussiske domstoler er kjent for å følge politiske føringer. De siste åra har myndighetene jobbet for å rehabilitere Stalin. Av myndighetene presenteres han ikke lenger som massemorderen og mannen som systematiske terroriserte sin egen befolkning, men som helten som bygget landet og reddet fedrelandet under 2. verdenskrig. Lærebøkene i historie for skolen er blant annet revidert for å bygge opp rundt dette bildet.Et annet ferskt tegn på myndighetenes rehabilitering av Stalin er at et sitat av diktatoren dukket opp på en metrostasjon i Moskva i forrige uke etter at stasjonen var pusset opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer