Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stalins barnebarn krever to millioner kroner av avis

Fordi de skrev at bestefaren drepte sovjetiske borgere.

KREVER MILLIONER: Barnebarna til Josef Stalin krever to millioner av en russisk avis etter at de har skrevet at Stalin i sin tid drepte sovjetiske borgere. Dette bildet er tatt gjennom et kulehull i et vindu i byen Gori i Georgia. Foto: AP/Scanpix
KREVER MILLIONER: Barnebarna til Josef Stalin krever to millioner av en russisk avis etter at de har skrevet at Stalin i sin tid drepte sovjetiske borgere. Dette bildet er tatt gjennom et kulehull i et vindu i byen Gori i Georgia. Foto: AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


ST. PETERSBURG (Dagbladet): Rundt 20 millioner mennesker døde på grunn av politisk terror og kollektivisering mens Josef Stalin var eneveldig diktator i Sovjetunionen.

Stalins underskrift
Men det hindrer ikke Jevgenij Dzhugashvili (som også var Stalins opprinnelige etternavn) i å kreve rundt to millioner kroner i oppreisning fra avisa Novaja Gazeta. Avisa er Russlands ledende liberale avis. Blant dem som jobbet der var den drepre journalisten Anna Politkovskaja.

- I et halvt århundre har løgner blitt tømt over Stalins omdømme, og han kan ikke forsvare seg fra graven, så denne rettssaken er avgjørende for å sette ting på plass, sier Dzhugashvilis advokat Leonid Shura til telegrambyrået Reuters.

Det er nylig deklassifiserte dokumenter som fikk Jevgenij Dzhugashvili til å gå til sak. Novaja Gazeta skrev at dokumentene som skal ha Stalins personlige underskrift, ga ordre om å henrette sovjetiske borgere. Det er dette Stalins barnebarn vil ha oppreisning for.

Politiske domstoler
Russiske domstoler er kjent for å følge politiske føringer. De siste åra har myndighetene jobbet for å rehabilitere Stalin. Av myndighetene presenteres han ikke lenger som massemorderen og mannen som systematiske terroriserte sin egen befolkning, men som helten som bygget landet og reddet fedrelandet under 2. verdenskrig.

Lærebøkene i historie for skolen er blant annet revidert for å bygge opp rundt dette bildet.

Et annet ferskt tegn på myndighetenes rehabilitering av Stalin er at et sitat av diktatoren dukket opp på en metrostasjon i Moskva i forrige uke etter at stasjonen var pusset opp.

- Stalin oppdro oss til å være lojale mot nasjonen, inspirerte oss til arbeid og store dyder, sto det plutselig på stasjonens vegg.

Sitatet var der i Stalins tid, men ble fjernet etter hans død i 1953.

Menneskerettighetsaktivister sier det er skandaløst at sitatet har dukket opp igjen.

Jevgenij Dzhugashvili er sønn av Jakov, som døde under tysk fangenskap under 2. verdenskrig. Tyskerne gjorde under krigen framstøt for å bytte Jakov med tyske krigsfanger, men Stalin sa nei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling