Stalins sønnedatter død

En av diktatorens siste direkte etterkommere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sovjetiske diktatoren Josef Stalins barnebarn Galina Dzjugasjvili er død, 69 år gammel. Dzjugasjvili døde på et militært sykehus i Moskva etter lang tids kamp mot kreft.

Hun var datter av Stalins eldste sønn Jakov og en av de siste kjente gjenlevende av Stalins direkte etterkommere. Hun døde mandag på Burdenko-sykehuset, der hun de siste årene hadde gjennomgått flere operasjoner, ble det opplyst tirsdag.

Jakov Dzjugasjvili var offiser i Den røde hær og ble tatt til fange av tyskerne etter invasjonen av Sovjetunionen i 1941. Han døde ifølge den offisielle framstillingen i fangenskap etter at Stalin hadde nektet å utveksle en høyere tysk offiser for å få satt sønnen fri.

Men Galina Dzjugasjvili beskrev i et intervju i fjor denne historieframstillingen som «en vulgær løgn». Hun mente den ble satt fram av senere sovjetiske ledere for å bidra til at Stalin kom i et dårligst mulig historisk lys.

Den siste gangen Galina så sin far, var hun tre år gammel.

Galina var akademiker med doktorgrad i filologi fra statsuniversitetet i Moskva. Hennes mor var russisk ballettdanser og hennes stefar en matematikkprofessor fra Algerie, skriver det russiske nyhetsbyrået RIA Novostij.

Stalins datter, Svetlana Allilujeva (81), hoppet av til USA i 1967 og lever i dag i Wisconsin.

(NTB/Dagbladet.no)

DØD: Galina Dzjugasjvili, datter av Stalins eldste sønn, med papirer om farens omstridte død under annen verdenskrig.