Stålsatt før toppmøtet

McDonald's-restauranten i den sveitsiske byen Davos har stålforsterket fasadene før verdens mektigste inntar byen i helga. Det kan ikke bety annet enn bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENNE HELGA SKAL JENS Stoltenberg og rundt 2000 andre av jordas mektigste menn og kvinner ha kvalitetstid sammen. Under World Economic Forum (WEF) i den sveitsiske alpebyen Davos møtes den globale eliten innen politikk, næringsliv, forskning, medier og internasjonale organisasjoner til uformelle diskusjoner om framtida vår. Blant andre står mer enn 30 stats- og regjeringssjefer på gjestelista. I et strengt bevoktet, underjordisk konferansesenter kan Stoltenberg blant annet drøfte den digitale revolusjon med verdens rikeste mann, Bill Gates. Han kan snakke om Afrikas framtid med Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, om FNs behov for reformer med Kofi Annan og om gjeldslette til verdens fattigste land med superstjernen Bono i U2. - For meg er dette først og fremst en mulighet til å treffe sentrale aktører i internasjonal politikk og næringsliv. Alt fra FNs generalsekretær og sjefene i Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon til Shimon Peres og Yassir Arafat. Møtet er også en anledning til å lytte til foredrag og diskusjoner om viktige, globale problemstillinger, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

KRITIKERNE SIER AT Davos er en tumleplass for hyperliberale kapital- og frihandelsinteresser, som viderefører urettferdigheten overfor fattige land og truer miljøet. Mens telefontettheten under Davos-møtet i fjor var så høy at det lokale mobilnettet brøt sammen flere ganger, har 80 prosent av verdens befolkning på seks milliarder mennesker aldri hørt lyden av en summetone. Hvordan skal de høste gevinsten av fri verdenshandel og raske omveltninger innen digital teknikk og bioteknologi? De kritiske motkrefters dronning, visepresident Susan George i den franske organisasjonen ATTAC, uttrykker seg slik overfor den danske avisa Politiken:

- ORDET GLOBALISERING ER i virkeligheten en felle, som med beundringsverdig kløkt er satt ut av den eliten som hvert år møtes i Davos. Den er skapt for å få oss til å tro at vi alle marsjerer samlet mot det forjettede land, og at ingen står utenfor. Jeg kaller det en nyliberalistisk virksomhetsglobalisering - en versjon som langt fra har plass til oss alle. Millioner av mennesker, hele regioner, hele kontinenter, er utelukket, sier Susan George. Statsministeren kommenterer kritikken slik: - Til Davos kommer lederne i Greenpeace og Verdens Naturfond, mange ulike organisasjoner, kulturpersonligheter og forfattere. Det er et mangfold av mennesker som møtes for å diskutere, ikke for å treffe beslutninger. Jeg regner med at de er til stede for å fortelle hva de mener om spørsmål som krever globale løsninger, sier Stoltenberg. Han legger vekt på at Davos-møtet også er en mulighet til å diskutere brennbare konflikter i en uformell ramme, noe som har skjedd når det gjelder både tilnærmingen mellom Nord- og Sør-Korea, situasjonen i Midtøsten og konflikten i Nord-Irland.

ETTER AT RASENDE demonstranter gjorde Verdens handelsorganisasjons (WTO) frihandelsforhandlinger i Seattle i desember 1999 til en kaotisk slagmark, er det slutt på den tida verdens ledere kan avholde toppmøter uten massive demonstrasjoner. - Jeg ser på protestene som uttrykk for et sterkt engasjement og en interesse for spørsmål som må håndteres på et internasjonalt plan, noe jeg i utgangspunktet er positiv til. Men jeg ser ingen motsetning mellom dette og det å ha et møtested for å diskutere slike spørsmål, sier Stoltenberg. Med rituell regelmessighet slår globaliseringens motstandere til - i Praha, i Nice, i Washington og i Davos, ofte med det paradoksale resultat at raseringen av lokale McDonald's-sjapper skaper større overskrifter enn toppledernes unnlatelsessynder.

I ÅR ER FASADEN TIL MCDONALD'S i Davos stålforsterket. USAs myndigheter oppfordrer alle amerikanske statsborgere til å holde seg borte fra byen så lenge toppmøtet varer, av frykt for demonstrasjonsbråket. Tysklands utenriksminister Joschka Fischer er ikke blitt skremt fra å delta, men så har han også den siste tida gitt et ansikt til omvendte fordums voldsromantikere med sterke politiske ambisjoner. Det siste året har Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken sett seg tvunget til tilsynelatende å ta grep for å dekke opp sine demokratiske underskudd og å komme folkelige protester i møte. Også arrangørene av Davos-møtet vil kvitte seg med stempelet som diskusjonsklubb for elitekapitalister. - Mannen i gata vil ikke genuint følge med (på globaliseringen) hvis han føler at hans spørsmål og engstelser ikke får i det minste noen svar, skriver WEFs direktør Claude Smadja i tidsskriftet Time. IT-raset på verdens børser gjorde slutt på euforien over den nye økonomien. Global styring og minskede forskjeller mellom fattig og rik er de nye innetemaene i Davos.

JENS STOLTENBERG SIER at hans eget hovedbudskap er at den globale produksjonen og forbruket av energi ikke kan fortsette som i dag. - Det er helt klart at dette fører til global oppvarming og klimaendringer. Verdenssamfunnet må finne andre måter å møte framtidas energibehov på. Samtidig er energi en nøkkel til kampen mot fattigdom. Uten energi er det utenkelig å minske fattigdommen. For å klare det, må vi ta i bruk ny teknologi, sier Stoltenberg. Statoils konsernsjef Olav Fjell bruker Davos-møtet til å opprettholde kontakten med kolleger i den internasjonale oljeindustrien. - Dette er et forum som er opptatt av miljøspørsmål og av de samme problemstillingene som demonstrantene utenfor. Statoil arbeider etter et program for sosialt ansvar, og i dette programmet står miljøspørsmål i vid forstand sentralt, sier Fjell til Dagbladet.

PÅ DEN ANDRE SIDEN AV JORDA er globaliseringsmotstanderne samlet til sitt eget toppmøte. I den brasilianske byen Porto Alegre, hovedstad i delstaten Rio Grande do Sul, møtes 2500 delegater fra alle tenkelige pressgrupper og organisasjoner i over 100 land til et sosialt toppmøte i helga. Mange av temaene i Porto Alegre er de samme som i Davos. Begge steder står gjeldslette og fattigdomsbekjempelse sentralt. Både ATTAC, Stoltenberg og andre europeiske sosialdemokrater støtter tanken om en global skatt på internasjonale finanstransaksjoner.

LIKEVEL ER DET MER enn et verdenshav som skiller møtedeltakerne i Sveits og Brasil. I Porto Alegre skulle åtte latinamerikanske geriljaledere delta i ei arbeidsgruppe om fordelene og ulempene ved væpnet motstand mot nyliberalismen. De åtte jungelkrigerne har, ifølge avisa Jornal do Brasil, meldt avbud på grunn av manglende sikkerhet og infrastruktur i byen.