Stålsett: - FN forråder Øst-Timor

- Det er fare for at Øst-Timor kan bli et nytt Rwanda, også i moralsk betydning. Verdenssamfunnet og FN viser den samme nølende treghet og forråder folket det tok ansvar for. Internasjonal lov og rett står på spill på Øst-Timor, sier biskop i Oslo, Gunnar Stålsett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biskop Stålsett er levende engasjert i skjebnen til det lille østtimoresiske folket. Han var på øya bare tre dager før folkeavstemningen. Som prest og opptatt av menneskeretter har han tett kontakt med biskop Belo. Dessuten er han medlem av Nobelkomiteen, som ga biskop Carlos Ximenes Belo og Jose Ramos-Horta Fredsprisen i 1996.

Drept

Mange tråder samles derfor i Stålsetts engasjement for Øst-Timor. Han legger ikke skjul på at han mener den norske regjeringen kunne ha vist en klarere holdning.

Stålsett har mottatt gruvekkende rapporter om hva som har skjedd med mennesker han møtte.

-Den 80 år gamle nonnen som bestyrte biskopboligen i Dili er drept. Faren til frigjøringslederen Xanana Gusmao, som deltok i gudstjenesten jeg holdt der, er drept. Dette er bare noen få eksempler, sier Stålsett.

Desperat

Biskop Belo var for betydningsfull til at han kunne røres. Han slapp unna til Portugal hvor han fikk en overstrømmende mottakelse. Men desperasjonen i Belos appeller om hjelp er ikke til å ta feil av. Han bruker ordet folkemord om det som skjer.

-Når Gusmao med tiden vender tilbake som president for et fritt Øst-Timor vil han finne et mennesketomt territorium. Han vil styre over steiner og trær, sa Belo fredag.

Fallitt

-FN risikerer å spille fallitt på Øst-Timor. Da ryker FNs troverdighet. Dette dreier seg i virkeligheten om internasjonal rettsordens være eller ikke være, sier Stålsett.

Han har ved selvsyn sett at FNs operasjon på Øst-Timor var altfor beskjeden til å kunne møte utfordringene.

-Også FN-representantene jeg snakket med var enig i at en fredsstyrke skulle stått klar.

-Å gi Indonesia ansvar for lov og orden etter folkeavstemningen var å gi oppgaven til det samme regimet som hadde terroristert befolkningen i 25 år, påpeker Stålsett. Han snakker om avtalen som Indonesia, FN og Portugal inngikk i mai om å gi folket anledning til å si sin mening om selvstyre eller uavhengighet i en folkeavstemning.

Tre av fire stemte for selvstendighet. Dermed gikk militsen amok.

-Dette var helt forutsigbart og mange advarte nettopp mot det vi nå ser, sier Stålsett.

-Likevel velger FN å gi Indonesia mer tid til å opprette ro og orden. Det er det samme som å gi morderne mer tid til å drepe, sier Stålsett.

Ufattelig

FN-ansatte som ble evakuert fredag sa de trodde østtimoreserne som hadde søkt tilflukt innenfor FNs område i Dili ville bli drept når de siste FN-folkene er borte. Akkurat det samme skjedde i Rwanda i 1994. Hvordan kan det samme gjenta seg bare fire år senere?

-Det er ufattelig, sier Stålsett, -og korttenkt, legger han til.

-Det var håp om at en demokratisk utvikling i Indonesia ville bidra til et multietnisk, tolerant samfunn. Den drømmen er nå knust og Indonesia er satt langt tilbake, sier Stålsett.

Norge

Verdenssamfunnet trenger å høre røster som klart og tydelig sier ifra.

-Noen må si fra at nok er nok, sier Stålsett. Han mener Norge har en posisjon i verdenssamfunnet som ikke bare gjør dette til en mulighet, men også til en plikt.

-Den norske regjeringen kan bli langt mer profilert, sier han.

(NTB)