Stålsett reagerte på jødehets

En plakat med den jødiske davidstjernen omgitt av nazisymboler fikk biskop Gunnar Stålsett til å reagere sterkt da han skulle holde appell under en Palestina-demonstrasjon utenfor Stortinget i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biskopen nektet å si noe før plakaten var fjernet. Flere plakater og slagord som «død over Israel» på arabisk gjorde ikke irritasjonen mindre. Det var Norsk Folkehjelp, LO, Fellesutvalget for Palestina og andre palestinske grupper i Norge som hadde tatt initiativ til demonstrasjonen.

Det ble tilløp til konfrontasjoner mellom ulike grupper palestinere, og en stund var det tumulter rundt Stålsett, som etter å ha gitt arrangørene klar beskjed om hva han mente om jødehetsen, likevel holdt sin appell.

? Med innlegg og plakater på arabisk er det jo umulig å vite hva som blir sagt, og det er et brudd på forutsetningene for at vi skal opptre sammen, sa Stålsett til NTB.

Mange fremmøtte

Ifølge politiet var vel tusen mennesker møtt fram på Eidsvolls plass for å demonstrere for et fritt Palestina. Hovedparolene var «Stans volden, fred i Midtøsten nå» og «Stans krigen - FN-observatører til Palestina nå.»

Men demonstrantene hadde med seg en mengde andre plakater med slagord som «Israel okkuperer, Norge aksepterer», «Stopp blodbadet, vi vil ha fred» og «Stans krigen».

På vakt mot antisemittisme

Biskop Stålsett oppfordret i sin appell til at alle som er opprørt og fordømmer Israels krigføring mot palestinerne også må stå vakt mot enhver form for antisemittisme.

? Jøder i Norge blir utsatt for trusler og sjikane mot sin hjem. Foreldre er redde for sine barns sikkerhet. Det gjør inntrykk og maner til varsomhet, sa Stålsett, som advarte mot en ny bølge av antisemittisme i Europa hvis vi ikke er på vakt.

? Det er galt å anklage alle jøder for det som Israels regjering er ansvarlig for. Men det er også farlig å stanse all kritikk av Israel ved beskyldning om antisemittisme. Det kan bidra til å forgifte samfunnsdebatten. Alle forsøk på å hindre en fri meningsutveksling krenker demokratiet. Det må være en tankevekker at dersom alle som er kritisk til regjeringen Sharons politikk skulle være antisemittister, så rammer det en stor del av israelerne, sa Stålsett blant annet.

Støtter krav

Biskopen støtter det internasjonale samfunnets krav om at Israel må trekke seg tilbake fra de okkuperte områdene.

? Da er det tid for å plassere FN-styrker som vokter grensene mellom Israel og Palestina. Bare slik kan det settes en stopper for palestinske selvmordsbombere fra å ta livet av uskyldige sivile i Israel, og bare slik kan verdenssamfunnet hindre Israel fra å likvidere palestinere på palestinsk jord, sa Stålsett blant annet i sin appell.

Gikk i tog

Etter demonstrasjonen foran Stortinget gikk flere hundre av demonstrantene i tog til Israels ambassade i Parkveien. Ifølge politiet gikk demonstrasjonstoget fredelig for seg.

ADVARTE MOT JØDEHETS: Det var tilløp til tumulter rundt biskop Gunnar Stålsett da han i dag holdt appell under en Palestina-demonstrasjon utenfor Stortinget.
STORT OPPMØTE: Flere hundre mennesker gikk i dag i tog fra Stortinget til Israels ambassade i Parkveien etter en demonstrasjon mot krigen i Midtøsten.