Stålsett talte for kronprinsparet

I dag overtar Haakon og Mette-Marit formelt som eiere av Skaugum. Det ble feiret med gudstjeneste i Asker kirke. Men kronprinsparet blir foreløpig boende i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Langt flere enn vanlig hadde tatt plass i Asker kirke til nyttårsgudstjenesten. Kirken var fylt til siste plass, og det skyldes nok ikke minst at både kongeparet og Skaugums nye beboere hadde varslet sin ankomst.

En askerbøring utenfor kirken fikk et stort smil tilbake etter at han ropte høyt til Mette-Marit:

- Velkommen til Asker, Mette-Marit!

Første gang

Festgudstjenesten i Asker kirke var kronprinsesse Mette-Marits første besøk i kirken som er Skaugums menighetskirke. De fire medlemmene av kongefamilien satt på egne stoler på høyre side foran i kirken. Marius satt vekselvis på sin mors og på kronprinsens fang.

Kronprinsparet og lille Marius kom i samme bil som kongeparet til kirken. Etter gudstjenesten dro kronprinsfamilien fra kirken med A-3, mens kongeparet i A-2 dro tilbake Kongsseteren, der de tilbringer juleferien.

Før de to familiene skiltes med ønske om en fortsatt god dag, fikk ko ng Harald og dronning Sonja en god klem av lille Marius.

Ba om velsignelse

I sin hilsen til kongefamilien uttrykte biskop Stålsett glede over at Skaugum igjen blir bolig for en kronprinsfamilie.

- Det er naturlig å markere denne dagen også her i Asker kirke, og be om velsignelse over den unge familie som etter hvert skal skape sitt nye hjem på det vakre og tradisjonsrike Skaugum, og fylle det med glede og alvor i hverdag og fest. Igjen skal barnesang og barnebønn lyde, fortellinger formes, og lek og aktivitet prege livet inne og ute, sa biskopen blant annet i sin hilsen.

Kronprinsparet flytter neppe inn på Skaugum for godt før om et par år.

Folkekirke

Biskopen kom i sin hilsen også inn på at temaet stat og kirke igjen vil stå på dagsordenen i det nye året.

- Når vi i en ny tid, med stor åpenhet for forandringer, skal drøft e forholdet mellom stat og kirke, vet vi at det berører dype åndelige verdier gjennom vår tusenårige historie. Vår kirke er ikke først og fremst statens kirke, men folkets kirke. Kristentroen er ikke bare en del av vår grunnlov men vår grunnvoll som folk. Kirken er et uttrykk for folkets tro og tradisjon gjennom tusen år.

Uansett forfatning og ytre ordning, tror jeg at slik vil det også forbli i fremtiden. I en flerreligiøs og flerkulturell nasjon trenges også en sammenbindende kristen tradisjonsbærer som i glede og sorg kan tolke våre åndelige lengsler og vår tilhørighet som nasjon, sa biskop Gunnar Stålsett.

Viktig kirke for de kongelige

Asker kirke har alltid stått sentralt i kongefamilien. De årene kongefamilien feiret jul på Skaugum, var de trofaste gjester ved gudstjenesten i Asker kirke 1. juledag.

Hver første søndag i advent tok kong Olav sine barnebarn med til gudstjeneste her, hans døtre er gift i kirken og p rinsesse Märtha Louise er konfirmert i Asker kirke. Kronprinsen gikk til konfirmasjonsforberedelser i Asker, men ble konfirmert i Slottskapellet.

Utenfor Asker kirke står en statue av kronprinsesse Märtha med sin sønn, nåværende kong Harald, på armen.

(NTB)

ØNSKET VELKOMMEN:</B> Biskop Stålsett ønsket kongefamilien velkommen til gudstjenesten i Asker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer