Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Stålsett vil vedgå sine synder

Den 84 år gamle tidligere biskopen får sin dom i dag.

MØTER I RETTEN: Biskop emeritus Gunnar Stålsett (84) møter torsdag i Oslo tingrett, tiltalt for å ha ansatt en ureturnerbar asylsøker. Reporter: Line Fransson. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Rolig, men alvorlig inntok tidligere biskop Gunnar Stålsett Oslo tingrett like før klokka 9.30. Ett kvarter seinere tok 84-åringen plass på i rettssal 227 hvor han, som tidligere varslet, erkjente å ha brukt ulovlig arbeidskraft i en årrekke.

Han sa seg også villig til å forklare seg, og snakke sant i sin forklaring.

Det var en fullsatt rettssal som ville følge Stålsett-saken, blant dem Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV). Mange hadde møtt opp for å vise sin støtte til den tidligere biskopen - så mange at flere fikk beskjed om at de ikke fikk komme inn.

NERVØS: Gunnar Stålsett møtte en nervøs Lula Tekle før rettsmøte i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NERVØS: Gunnar Stålsett møtte en nervøs Lula Tekle før rettsmøte i Oslo tingrett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva skal jeg gjøre

I nesten 15 år har den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tekle (55) vasket hjemme hos Stålsett, uten oppholdstillatelse og arbeidstillatelse. De to skal ha blitt kjent allerede i 2001. Tekle var også selv til stede i rettssalen sammen med sin tolk, for å følge dagens rettsmøte.

Tre uker har gått siden Stålsett ble orientert om at han kan bli dømt til fengselsstraff for arbeidsforholdet. En beskjed han tok med ro og fatning. Klokka 14 i dag skal den tidligere biskopen få sin dom.

- Jeg tar aktoratets påstand til etterretning. Jeg har ikke på noe tidspunkt bedt om at alder eller personlig status skal ses på som formildende. Jeg ser det også som plikt som samfunnsborger i et demokrati å arbeide for å endre lover som har uakseptable konsekvenser for våre medmennesker, sier Stålsett, og forklarer at Tekle hadde skattekort fram til 2008. Da hun mistet dette, valgte han å likevel la henne fortsette å jobbe hos seg.

Ifølge 84-åringen har Tekle vært renholder hjemme hos ham, og har det siste året fått 300 kroner per time. Hver gang hun har vært hos ham, har hun fått omkring 2100 kroner i betaling.

- Spørsmålet var påtrengende: hva skal jeg nå gjøre, ansikt til ansikt med en ureturnerbar. Jeg kunne fortsette å gi henne penger, eller å fortsette å gi henne arbeid, mot loven. Fordi arbeid var hennes stolthet. Det gir henne verdighet. Jeg kunne ikke gjøre henne til tigger. Jeg valgte derfor å fortsette å ha henne i arbeid, legger Stålsett til.

BEHOLDER ULOVLIG VASKEHJELP: Gunnar Stålsett sier han vil la Lula Tekle jobbe for ham fram til han mottar en dom. Video: Endre Vellene. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet TV Vis mer

- En viss undring

Det er tidligere varslet at aktoratet vil be om 45 dagers ubetinget fengsel for 84-åringen. Det ble også nedlagt som påstand i retten.

Aktor i saken, Andreas Meeg-Bentzen, sier at det ikke er noen formildende omstendigheter i saken. Stålsett ønsket selv ikke å motsi påstanden om fengselsstraff, men presiserte likevel noen av Meeg-Bentzens påstand:

- Jeg ønsker bare å uttrykke en viss undring over at dette fra aktoratets side også kan sees på som en vinningsforbrytelse. Jeg vil også bemerke aktors bruk av termen «såkalt ureturnerbare», som jeg mener er et reelt uttrykk for en situasjon rundt 3000 mennesker befinner seg i, sier Stålsett, før retten ble hevet klokka 10.50.

- Bedre at jeg går i fengsel

JOBBET ULOVLIG: Lula Tekne har jobbet for Gunnar Stålsett i 15 år. Nå risikerer han fengsel for ansettelsesforholdet. Tekne sliter med å forstå hvorfor. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Tor B. Jørgensen, tidligere biskop og styreleder i Mennesker i limbo, sa på vei inn i retten at han er spent på hvordan torsdagens sak blir.

- Stålsett vil vedstå seg sine synder. Det spennende er effekten det vil få i det samfunnet etterpå, sier Jørgensen til Dagbladet.

Han håper dagens avgjørelse vil føre til en ny vurdering av papirløses rettigheter til å jobbe. Lula Tekle er også til stede. Hun sier hun er veldig spent på det som nå vil skje.

- Jeg håper at Stålsett ikke må i fengsel. Det er bedre at jeg må i fengsel, enn at Gunnar må det, sier Tekle til Dagbladet.