Tiltak i skole og barnehage

Stålsetter seg: - Bekymret

Oslo kommune utvider massetestingen i skolene. Stavanger-skolene har gått til gult. I grønne Bergen treffes lokale tiltak ved utbruddsrammede skoler og barnehager. Slik håndteres smitten rundt om i landet.

SMITTEBØLGE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvordan vaksinen har fungert så langt. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Oslo kommune kommer med anbefalinger til skoler og barnehager, og utvider nå massetestingen.

- Vi er bekymret og ser at vi trenger å gjøre noe med smitten og sykefraværet. Vi ønsker også at skoler og barnehager skal være åpne i størst mulig grad, sier byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Sunniva Holmås Eidsvoll, til Dagbladet.

Hun påpeker at det ikke er ønskelig med en tidlig juleferie.

- Tidlig juleferie er noe vi i det lengste prøver å unngå. For det første av hensyn til barna, fordi det beste for barna er å være i skole og barnehage. Spesielt for de barna som har skole og barnehage som sin trygge arena i hverdagen, men også av hensyn til foreldre som må være hjemme med barna.

Torsdag ble det klart at et tilfelle av omikronvarianten er påvist ved Grefsen skole i Oslo. Skolen har bedt elever på 1. trinn om å holde seg hjemme, og skolen tilbyr nå digital undervisning de neste dagene.

- Frivillig

Nå utvides massetestingen i hovedstadens skoler.

- Nå tester 5-10 trinn seg to dager i uka. Det vil nå også innbefatte 1.-4. trinn. Vi understreker at det er frivillig å teste seg. Vi kan ikke tvinge barna om de motsetter seg testing. Det er ekstra vanskelig med de minste barna, sier byråden.

Det betyr at til sammen nær 67 000 elever i osloskolen skal teste seg hjemme to ganger i uka, før de skal på skole. Dette er vurdering som er tatt av Folkehelseinstituttet, for å hindre smittespredning, og at mange havner i karantene.

- I barnehagene er det ikke anbefalt å masseteste barna. Der løser vi det med massetesting av de ansatte. De vil få med tester hjem og teste seg to dager i uka.

Massetestingen av ansatte i barnehagene kommer på plass i løpet av neste uke, ifølge byråden.

Kan redusere åpningstider

Osloskolene og barnehagene får nå tydelig beskjed om at det er mulig å redusere åpningstilbudet om det er mangel på personell, eller vanskelig å drive smittevernforsvarlig drift.

- Foresatte må være forberedt på at barnehager, skoler og aktivitetsskoler kan få begrenset åpningstid i tiden fram til jul, sier byråden.

Hver rektor kan bestemme selv om det er behov for å innskrenke åpningstida, dette av hensyn til bemanningssituasjonen, og muligheten for forsvarlig smittehåndtering.

- Bydelene i Oslo får nå et brev med opplysninger om at de kan redusere åpningstidene i barnehagene om det trengs, med anbefaling om å forsterke renhold og ha gode rutiner for lufting. Det anbefales også innføring av matpakker i stedet for matservering.

- Det varierer en del fra barnehager og bydeler, så dette er noe de kan vurdere selv for å lette på presset på de ansatte, sier Eidsvoll.

- Grønt over hele byen

I Bergen foreligger det per fredag ingen planer om å endre trafikklysnivået.

- Det er grønt over hele byen, opplyser Marius Arnason Bøe, kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett, til Dagbladet fredag ettermiddag.

Bøe bemerker at det likevel kan finnes unntak lokalt.

- I skoler og barnehager der det har vært utbrudd og møter med smittevernoverlegen, driver de med elementer fra de andre tiltaksnivåene - som ikke å blande barn på tvers av klasser, trinn og avdelinger, sier han.

- Er det noen lokale skoler som praktiserer hjemmeskole?

- Hjemmeskole basert på smittesituasjonen er det bare smittevernmyndighetene som vurderer, i hvert enkelt tilfelle. Det er nok noen elever som er hjemme på grunn av karantene, men da på privat grunnlag og ikke som skoletiltak.

- Er det krav fra flere skoler om hjemmeskole før jul?

- Jeg kan si så mye som at dette er noe skolene er opptatt av, og det er nevnt fra sektoren.

Kommunaldirektøren understreker at det er store kapasitetsutfordringer i Bergens skoler og barnehager for tida.

- Det er mange ansatte som er hjemme med luftveissymptomer, og det er vanskelig å skaffe nok vikarer, forklarer han.

Tatt ut fire klasser

Marit Lium Dahlborg, konstituert kommunedirektør, opplyser at ingen skoler er stengt i Gjøvik. Men:

- Vi har tatt ut fire klasser på en skole, på grunn av omikronsmitte hos pårørende til to elever på to av trinnene. Det opprettes tilbud om digital undervisning, sier Dahlborg til Dagbladet.

Årsaken til at det er fire klasser, er felles forbindelser til SFO, lærere som underviser i flere klasser, og liknende.

- Vi har fulgt karantenereglene, med vid forstand av nærkontakter, understreker kommunedirektøren.

Går til gult

Stavanger vurderte trafikklysnivået i kommunen torsdag.

- Beredskapsledelsen bestemte at skolene går til gult nivå, mens barnehagene forblir på grønt - dette ut fra en samlet helhetsvurdering, og at smittenivået er høyest på barneskolene, opplyser Helene Ohm, direktør for oppvekst og utdanning, til Dagbladet.

- Forventer dere et smittehopp i dagene framover? Det ble jo avdekket omikronsmitte etter deLillos-konserten lørdag.

- Det er vanskelig å si, men vi følger selvsagt situasjonen nøye.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med ansvarlig myndighet i Drammen.

På sine hjemmesider opplyser kommunen at skolene og barnehagene er på grønt nivå, og dermed har «tilnærmet normal drift».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer