Stålsetter seg for det verste

Mens gradestokken kryper nedover, jobber ukrainerne i Kyiv natt og dag for å holde samfunnet gående. - De vil drepe oss. De vil ha et Ukraina uten ukrainere, sier ordfører i den ukrainske hovedstaden, Vitalij Klitsjko.

ORDFØRER: Vitalij Klitsjko er ordfører i Kyiv. I et større intervju med britiske The Guardian forteller han om hvordan byen forberedes på det verst tenkelige scenarioet. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/NTB
ORDFØRER: Vitalij Klitsjko er ordfører i Kyiv. I et større intervju med britiske The Guardian forteller han om hvordan byen forberedes på det verst tenkelige scenarioet. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For å være ærlig - alt er bare én lang dag. Enkelte ganger er jeg så forvirret at jeg ikke vet hvilken dag det er. Jeg sover forskjellige steder hver natt og jeg vet ikke hvilke utfordringer som vil komme dagen etter, sier Vitalij Klitsjko i et større intervju med den britiske avisa The Guardian.

Omtrent på samme måte som Volodymyr Zelenskyj går foran for hele Ukraina, er den tidligere bokseren personen befolkningen i Kyiv lener seg mot.

- De vil drepe oss

Den siste tida har russerne målrettet angrepet infrastruktur over hele Ukraina. 10. oktober kom det første missilangrepet mot infrastrukturen i Kyiv.

«Kholodomor», kaller ukrainerne det som skjer - av det ukrainske ordet kholod, som betyr kulde. Holodomor, drap ved sult, er hungersnøden som tok livet av millioner av ukrainere på 1930-tallet, etter Josef Stalins tvangskollektivisering av landbruket.

- Vi hadde ikke forventet at de ville gå etter sivil infrastruktur. Det er folkemord. Det er terrorisme. De vil fryse i hjel den sivile populasjonen. De vil drepe oss, og ha et Ukraina uten ukrainere, sier ordføreren.

FØRSTE SNØFALL: Den første snøen la seg på bakken tidligere denne uka, og vinteren fester grepet. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB
FØRSTE SNØFALL: Den første snøen la seg på bakken tidligere denne uka, og vinteren fester grepet. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/NTB Vis mer

Denne uka har den første snøen truffet bakken i Kyiv, og temperaturene har sunket ned mot ti minusgrader.

Alle missilene rettet mot Kyiv denne uka ble skutt ned, ifølge Klitsjko. Under angrepene for bare et par uker siden var byen nært totalt strømbrudd. I tolv timer jobbet de for å få tilbake strømmen.

- Se for deg at det skulle skjedd nå - med så kalde temperaturer i tillegg til mangel på elektrisitet, vann og varme. Konsekvensene hadde vært enorme, sier Klitsjko.

- Ikke en eneste dag uten

Etter angrepet skrev Denys Martynov i Dagbok fra Kyiv at den siste tidas missilangrep har ført til en ny realitet.

TEKNIKER: Oleksandr Puhlenko fyller bensin på en generator i telefontårnet i Kyiv. Som følge av angrepene har de intensivert arbeidet med å holde byen operativ. Foto: AP/Andrew Kravchenko/NTB
TEKNIKER: Oleksandr Puhlenko fyller bensin på en generator i telefontårnet i Kyiv. Som følge av angrepene har de intensivert arbeidet med å holde byen operativ. Foto: AP/Andrew Kravchenko/NTB Vis mer

«Kafeer, små dagligvarebutikker og store kjøpesentre lar dagliglivet gå sin gang når det er et nytt strømbrudd - som for så vidt skjer hver eneste dag i Kyiv. Noen ganger varer det lengre enn andre, men det går ikke en eneste dag uten. Og det lengste strømbruddet hittil varer fortsatt denne fredags morgenen - når jeg skriver dagboka. Noen deler av byen er på sin tredje dag uten strøm. Tre dager uten elektrisitet betyr at mange mennesker, som har elektriske komfyrer, ikke har kunnet lage mat. Det betyr også at mange husholdninger har vært uten oppvarming», skrev han.

- Trenger mer hjelp

Som en del av forberedelsene på det verst tenkelige scenarioet, har Klitsjko selv distribuert ei avis til befolkningen. Lister over butikker med generatorer som vil fungere også ved et strømbrudd, postkontorer og banker, og offentlig transport.

- FULL PANIKK: Anna Yuzva flyktet til Norge, men 10. oktober var hun og familien tilbake i Kyiv. Den samme morgenen våknet hovedstaden til flere angrep. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Video: Mathias Moene Rød. Vis mer

De 45 undergrunnstasjonene som vil fungere som bomberom og er utstyrt med telefonladere og Internett, er også listet opp. Sammen med tips for hvordan man kan overleve et langt strømbrudd.

På spørsmål om trusselen fra lufta er minsket, med tanke på de suksessfulle nedskytningene av missilene, er Vitalij Klitsjko klar på én ting: Det er uvisst.

- Jeg snakket med militæret i dag, og spurte dem om det samme. Det er ingen klare svar. Det jeg kan si, er at situasjonen er bedre enn for to uker siden og mye bedre enn for to måneder siden. Men vi trenger fremdeles hjelp med mer, og mer moderne luftvernsystemet for å redde liv, sier han til The Guardian.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer