Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stålsetter seg for orkanen Lorenzo

Orkanen har allerede satt rekorder. Til tross for at styrken er nedjustert, kan den likevel skape livstruende situasjoner på Azorene.

VENTER: Orkanen Lorenzo rammer Azorene i løpet av de neste dagene. REUTERS/Rafael Marchante
VENTER: Orkanen Lorenzo rammer Azorene i løpet av de neste dagene. REUTERS/Rafael Marchante Vis mer

Onsdag morgen er det ventet at orkanen Lorenzo skyller inn over den portugisiske øygruppa Azorene i Atlanterhavet.

På et tidspunkt var den en kategori fem-orkan - den aller sterkeste - men er nå nedjustert til en kategori to-orkan. Ifølge Reuters kan den likevel skape livstruende flom i området.

ORKAN: Lorenzo, en orkan, herjer over England. På en strans i Sussex fikk skuelystne være vitne til naturkreftene. FOTO: Triangle. Vis mer

Innbyggerne på øyene forbereder seg nå til orkanen treffer, blant annet ved å barrikadere vinduene i hjemmene sine.

Natt til tirsdag var vindkastene oppe i 170 kilometer i timen. Det ventes at det kommer ti centimeter regn på øygruppa onsdag.

Må ta grep

Det er ventet at orkanen fortsetter å avta i styrke, men det vil ikke si at orkanen ikke er kraftig.

Myndighetene på Azorene har bedt folk om å fjerne trær som står i fare for å falle ned og skape ødeleggelser. De bes også om å holde avløpene åpne, fjerne løse gjenstander og ta vare på dyrene sine.

- Nødvendige steg blir tatt i kommunene, når det gjelder transport, bolig, helse og utdanning og andre områder, opplyste Vasco Cordeiro, president for regionen, ifølge New York Times.

Innbyggerne på Azorene er avhengige av landbruk, fiske og turisme, noe som lett kan rammes av en orkan av denne styrken.

IDYLLISK: Azorene. Foto: David Muscroft/REX/NTB Scanpix
IDYLLISK: Azorene. Foto: David Muscroft/REX/NTB Scanpix Vis mer

Orkanen beveger seg nordøst i Atlanterhavet, og Irland og Storbritannia kan oppleve rester fra orkanen i form av vind og regn. Dette skjer i så fall torsdag.

Rekordorkan

Lorenzo har imidlertid allerede satt en rekord.

- Store og kraftige Lorenzo er den sterkeste orkanen noensinne så langt nordøst i Atlanterhavet, opplyser USAs nasjonale orkansenter ifølge CNN.

Ifølge Sky News forbauser det meteorologene at Lorenzo har oppnådd en så kraftig styrke, da dette ofte skjer lengre vest i Atlanterhavet. I tillegg har den tiltatt i styrke relativt raskt.

Danske myndigheter har advart turister om den ventede orkanen, skriver BT.

- Følg de lokale myndighetenes råd! er deres oppfordring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media