KAN BLI ORKAN: USA og flere karibiske øyer forbereder seg på at den tropiske stormen Dorian når Florida, kan den være oppe i orkan styrke. Video: AP. Vis mer

Stålsetter seg for stormen Dorian - kan bli orkan

USA og flere karibiske øyer forbereder seg på at den tropiske stormen Dorian når Florida, kan den være oppe i orkan styrke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er erklært unntaktstilstand på Puerto Rico og Den dominikanske republikk. Orkanen Dorian baner seg akkurat nå vei gjennom Karibien, og vil ha vindkast opp mot 75 kilometer i timen.

Regnet den tar med seg, kan utgjøre fare for liv. På Martinique er veier vasket bort, og det er ventet flom flere steder, skriver CBS News. Ifølge nyhetskanalen har flere valgt å forlate øya.

Guvernør i Florida, Ron DeSantis, ber nå innbyggerne om å forberede seg på et kraftig regnvær. Meteorologene anslår at det kan komme hele 15-20 millimeter nedbør flere steder denne helga når stormen inntreffer.

- Basert på stormens foreløpige bane, må alle på østkysten forberede seg på at den slår til: Både sterk vind, heftig regn og flom, skriver DeSantis på Twitter.

VISKET BORT: Satelittbilder fra Stillehavet viser at en del av USA ikke eksisterer lenger. Øya East Island, som er en del av øygruppa Hawaii, har blitt vasket vekk etter at orkanen Wakama passerte tidligere i oktober. Se før- og etter-bildene her! Video: Chip Fletcher/U.S. Fish and Wildlife Service Vis mer

Store skader

Ifølge CNN holder stormen fortsatt på å bygge seg opp. Hvor sterk den blir, avhenger av banen den tar inn mot USA-kysten. Stormens senter blir trolig på Floridas østkyst, et sted mellom Jacksonville og West Palm Beach.

Styrken på vindkastene, gjør at Dorian er rett ved å bli ansett som en orkan før den treffer Puerto Rico.

Den store bekymringen er om skadene blir større, da Puerto Rico fortsatt er i oppbyggingsfasen etter at orkanen Maria rammet landet i 2017.

- Det er allerede så mye skade at landet trolig ikke tåler så mye før det blir store skader denne gangen også, sier meteorolog Chad Myers til CNN.

- Bløff

Donald Trump twitret tirsdag at Kongressen ga Puerto Rico 92 milliarder dollar i fjor, noe han kaller en rekord, uansett hvor det måtte gjelde.

Det er en bløff, sier ordfører i San Juan, Puerto Rico, Carmen Yulin Cruz, til CNN.

- Han fortsetter å spre løgner. Det er 42 milliarder dollar det er snakk om, og mellom 12,6 og 14 har kommet. Ting endrer seg hele tida, forskjellige lover og regler, sier Cruz til kanalen.

Hun går hardt ut mot den amerikanske presidenten, som hun mener går helt feil ut mot en øy som forbereder seg på katastrofe.

- Hans oppførsel og mangelen på forståelse er latterlig. Kom deg av veien, la dem som klarer å få jobben gjort, gjøre det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer