Stålsetter seg for valgbråk - setter inn 3600 soldater

Den føderale politienheten FBI advarer mot at det kan bryte ut voldelige opptøyer i Portland etter presidentvalget natt til onsdag norsk tid. Det samme fryktes i en rekke andre delstater.

SIKRER BUTIKKVINDUER: I den amerikanske hovedstaden forebreder de seg på mulige opptøyer i forkant av valgdagen. Video/foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON, D.C. (Dagbladet): Over 3600 soldater fra nasjonalgarden er mobilisert og klare til å «bistå med cyberforsvar, arbeid ved valglokaler og innsats i tilfelle sivil uro etter valget».

Mandag ble blant annet 1000 soldater satt inn i Massachusetts, 300 i Arizona, 300 i Alabama og et ukjent antall i Florida, Oregon og Illinois, skriver Military Times.

Ifølge nettstedet vil soldatene i Massachusetts og Oregon, som huser byen Portland, i hovedsak være i beredskap hvis voldelige opptøyer bryter ut. I Arizona vil de stå klare til å kunne tilkalles til «hvilket som helst sted i Vestlige USA».

Oregon-guvernør Kate Brown erklærer unntakstilstand i Portland-området fra klokka 17.00 lokal tid tirsdag til klokka 17.00 lokal tid onsdag, melder Oregon Public Broadcasting OPB.

USA: Trump-supporteren Josh Scmurk forstår at presidenten blir kritisert for å samle så mange mennesker. Vis mer

Skjuler Trump-melding om vold

Natt til tirsdag norsk tid skjulte Twitter et innlegg der USAs president Donald Trump hevder en rettsavgjørelse i Pennsylvania vil føre til valgjuks og vold i gatene.

- Avgjørelsen vil tillate voldsom og ukontrollert juks, og vil undergrave hele rettssystemet vårt. Det vil også forårsake vold i gatene. Noe må bli gjort, skriver Trump på Twitter.

Meldingen er nå sensurert med en advarsel om at «noe av eller alt innholdet i denne tweeten bestrides og kan være villedende informasjon om hvordan man deltar i valg eller andre samfunnsprosesser».

Trump har gjentatte ganger kritisert avgjørelsen fra høyesterett som tillater at poststemmene i Pennsylvania kan telles i dagene etter selve valgdagen.

Barrikaderer store deler av sentrum

Mandag kveld kunne Dagbladet skrive at USAs hovedstad Washington nå stålsetter seg før presidentvalget natt til onsdag. Glassfronter som vanligvis inneholder butikker, restauranter og banker ser ikke ut som vanlig. I stedet er det spikret opp plater med kryssfiner utenfor vinduene.

Det samme skjer i flere amerikanske storbyer. Frykten er vold, opptøyer og bråk allerede onsdag.

PÅ JOBB: William Palmer viser de store ødeleggelsene etter plyndringene i Philadelphia etter at Walter Wallace ble skutt av politiet i byen. Palmer sier han ikke har ord for å beskrive det han ser. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- De har satt opp dette de siste dagene. De er redde for bråk. Sist gang knuste de vinduer og herpet toaletter på et bygg i nærheten. Jeg er sikker på at folk planlegger bråk. Jeg er urolig for det, men ikke redd, sa lokale Collen Robertson Whartman til Dagbladet mandag kveld.

Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), sier til Dagbladet at faren for vold og opptøyer er reell.

- Det kan fort bli en voldelig og destruktiv periode for USA om valgresultatet ikke foreligger raskt, sier han.

Han fortsetter:

- Det vil være grusomt for USA med både venstre- og høyreekstremistiske grupper bevæpna i gatebildet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer