Stamcelle-gjennombrudd kan gjøre foreldre overflødige

Forskere har klart å lage kunstige egg- og sædceller.

UTGANGSPUNKT I STAMCELLER: Dette bildet viser stamceller, som lyser grønt på grunn av et spesielt protein de inneholder, på et laboratorium ved Stanford University. Forskere ved universitetet har fått stamceller til å bli nesten helt utviklede egg- og sædceller. Foto: Julie Baker/Stanford University School of Medicine/California Institute for Regenerative Medicine/Reuters/Scanpix
UTGANGSPUNKT I STAMCELLER: Dette bildet viser stamceller, som lyser grønt på grunn av et spesielt protein de inneholder, på et laboratorium ved Stanford University. Forskere ved universitetet har fått stamceller til å bli nesten helt utviklede egg- og sædceller. Foto: Julie Baker/Stanford University School of Medicine/California Institute for Regenerative Medicine/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Forskere har funnet en metode som gjør både mannen og kvinnen overflødig for å lage barn: Det er for første gang utviklet kunstige eggceller og sædceller, melder Daily Mail.

Det er forskere ved Stanford University i California som ved hjelp av vitaminer og kjemikalier har fått celler til å utvikle seg til å bli egg- og sædceller.

Fra hudcellerSædcellene ble vurdert til å være godt nok utviklet til å kunne befrukte et egg. Eggcellene ble ikke like godt utviklet, men de var likevel mye mer avanserte enn ved tidligere forsøk. Resultatene, som er publisert i tidsskriftet Nature, kan åpne for helt nye metoder for kunstig befruktning. Forskerne mener også det er mulig å lage medisiner som gjør det mulig for kvinner i høy alder å få barn.

Teamet brukte stamceller fra embryoer, men de mener det samme skal være mulig å få til med hudceller. Å begynne med hudceller fra en person, og deretter skape egg- eller sædceller, vil også minske sjansen for at kroppen støter fra seg de «fremmede» egg- og sædcellene.

Resultatene viser også at det kan bli mulig å lage eggceller fra menns hudceller og sædceller fra kvinners hudceller. Den siste muligheten er de imidlertid mer skeptiske til, siden kvinner ikke har noe Y-kromosom. Men eggceller fra menn vil for eksempel kunne gjøre det mulig for homofile par å få egne biologiske barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer