Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stamcelle-gjennombrudd kan gjøre foreldre overflødige

Forskere har klart å lage kunstige egg- og sædceller.

UTGANGSPUNKT I STAMCELLER: Dette bildet viser stamceller, som lyser grønt på grunn av et spesielt protein de inneholder, på et laboratorium ved Stanford University. Forskere ved universitetet har fått stamceller til å bli nesten helt utviklede egg- og sædceller. Foto: Julie Baker/Stanford University School of Medicine/California Institute for Regenerative Medicine/Reuters/Scanpix
UTGANGSPUNKT I STAMCELLER: Dette bildet viser stamceller, som lyser grønt på grunn av et spesielt protein de inneholder, på et laboratorium ved Stanford University. Forskere ved universitetet har fått stamceller til å bli nesten helt utviklede egg- og sædceller. Foto: Julie Baker/Stanford University School of Medicine/California Institute for Regenerative Medicine/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Forskere har funnet en metode som gjør både mannen og kvinnen overflødig for å lage barn: Det er for første gang utviklet kunstige eggceller og sædceller, melder Daily Mail.

Det er forskere ved Stanford University i California som ved hjelp av vitaminer og kjemikalier har fått celler til å utvikle seg til å bli egg- og sædceller.

Fra hudceller
Sædcellene ble vurdert til å være godt nok utviklet til å kunne befrukte et egg. Eggcellene ble ikke like godt utviklet, men de var likevel mye mer avanserte enn ved tidligere forsøk.

Resultatene, som er publisert i tidsskriftet Nature, kan åpne for helt nye metoder for kunstig befruktning. Forskerne mener også det er mulig å lage medisiner som gjør det mulig for kvinner i høy alder å få barn.

Teamet brukte stamceller fra embryoer, men de mener det samme skal være mulig å få til med hudceller. Å begynne med hudceller fra en person, og deretter skape egg- eller sædceller, vil også minske sjansen for at kroppen støter fra seg de «fremmede» egg- og sædcellene.

Resultatene viser også at det kan bli mulig å lage eggceller fra menns hudceller og sædceller fra kvinners hudceller. Den siste muligheten er de imidlertid mer skeptiske til, siden kvinner ikke har noe Y-kromosom. Men eggceller fra menn vil for eksempel kunne gjøre det mulig for homofile par å få egne biologiske barn.

Kur mot sterilitet?
Forskerne ser selv at resultatene reiser en rekke etiske dilemmaer, som for eksempel om det bør gå an å gjøre befruktningen gjennomført kunstig.

TROR DE KAN LAGE BARN BARN UTEN FORELDRE:  Her er foto av en krabat hvor fotografen har sjekket ut hvor lik høyre og venstre ansiktshalvdel er egentlig, ved å ta hver halvdel og speile det og sette det sammen. Foto: CYBAEA/Creative Commons.
TROR DE KAN LAGE BARN BARN UTEN FORELDRE: Her er foto av en krabat hvor fotografen har sjekket ut hvor lik høyre og venstre ansiktshalvdel er egentlig, ved å ta hver halvdel og speile det og sette det sammen. Foto: CYBAEA/Creative Commons. Vis mer

- Uansett om man bygger på grensene som settes av religion eller generell etikk, er dette viktig. I dette feltet handler det ikke om at alt er greit, sier forsker Rita Reijo Pera ved Centre for Human Embryonic Stem Cell Research ved Stanford.

Allan Pacey, en ekspert ved Sheffield University, sier til Daily Mail at funnene kan hjelpe til med å finne en kur for sterilitet hos menn.

- Det trenger ikke nødvendigvis skje gjennom å lage sædceller i et laboratorium, noe jeg tror er vanskelig, men ved å peke på nye måter å bruke genterapi eller medikamenter til å stimulere sædproduksjonen. Dette er langt unna, men det er en mulig drøm, sier han.

HUDCELLER: Forskerne mener det kan bli mulig å utvikle sæd- og eggceller ut fra hudceller, men det har de ikke lyktes med enda. Foto: AP/SCANPIX
HUDCELLER: Forskerne mener det kan bli mulig å utvikle sæd- og eggceller ut fra hudceller, men det har de ikke lyktes med enda. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media