Stamcelleforskere får nobelprisen i medisin

Nobelprisen i medisin går til Mario R. Capecchi og Oliver Smithies og Martin J. Evans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trioen får prisen for sine banebrytende oppdagelser innen stamcelleforskning, het det i begrunnelsen fra Karolinska Institutet da navnene på årets prisvinnere ble offentliggjort i Stockholm mandag.

Prisvinnerne har utviklet en teknikk for genmodifisering på mus som nå blir anvendt innen all biomedisinsk forskning - fra grunnforskning til utvikling av nye behandlingsmetoder, heter det videre i begrunnelsen.
Først ut
Med utgangspunkt i stamceller på fosterstadiet har de tre forskerne bidratt til å kaste lys over vanskelige spørsmål som hvorfor ellers friske mennesker plutselig rammes av hjertekarsykdommer, diabetes og kreft.

Prisen er på 10 millioner svenske kroner og deles ut i Stockholm 10. desember. Medisinprisen er vanligvis den første av nobelprisene som deles ut. Deretter følger prisene i fysikk, kjemi, økonomi og litteratur som alle deles ut i Stockholm.

Nobels fredspris blir kunngjort av Den norske Nobelkomiteen fredag 12. oktober og deles ut i Oslo Rådhus 10. desember.


Italia, USA og UK
Mario R. Capecchi er født i Italia i 1937, men er nå amerikansk statsborger og arbeider som professor ved universitetet i Salt Lake City i Utah.

Den eldste av de tre er Oliver Smithies som er født i Storbritannia i 1925, men som nå er amerikansk statsborger. Han er professor ved universitetet i North Carolina.

Yngstemann i trioen er briten Sir Martin J. Evans som er født i 1941 og arbeider som professor ved Cardiff University.

(©NTB)