Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stamceller, hasj og homoekteskap

Amerikanere har stemt på mer enn Bush i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Velgerne i 34 amerikanske delstater kunne i natt gå til egne folkeavstemninger, i tillegg til presidentvalget.

Til sammen ble det stemt over 163 ulike lovforslag, blant annet forskning på stamceller, homoekteskap, lotteri og gambling, legalisering av marihuana, og erstatning ved medisinsk feilbehandling.

Avhengig av den enkelte stats regler kan resultatet av folkeavstemningene enten binde eller råde myndighetene til å endre lovene.

Nei til homoekteskap

Forslaget om en lovendring som forbyr ekteskap mellom homofile har vært en varm potet gjennom hele valgkampen, og en fanesak for Bush.

Temaet engasjerer også lokalt, og hele elleve delstater holdt folkeavstemning i natt. Alle gikk inn for forslaget.

Det betyr at delstatsgrunnloven må endres i Mississippi, Montana og Oregon, Arkansas, Georgia, Kentucky, Michigan, Nord-Dakota, Ohio, Oklahoma og Utah, slik at den utelukker homofile ekteskap.

- Et overveldende flertall av nasjonen er imot ekteskap mellom to av samme kjønn. Vårt håp er at både politikere og dommere vil ta disse resultatene til sine hjerter, sier erkekonservative Gary Bauer, som leder den kristne organisasjonen Our American Values.

- Seks måneder etter at lesbiske og homofile par vant retten til å gifte seg i Massachusetts, slo motstanderne av ekteskap mellom samme kjønn tilbake, skriver CNN.

Siden Bush har ivret mest for å forby homoekteskap, har han trolig vunnet en del ekstra stemmer fra konservative republikanere i de elleve delstatene som har stemt over temaet. Han vant i alle fall ni av dem - mens Oregon og Michigan valgte Kerry.

Ja til stamceller

Det kanskje viktigste resultatet fra nattas folkeavstemninger er Californias ja til stamcelleforskning. Velgerne stemte for et forslag om å bevilge 3 milliarder dollar - nærmere 20 milliarder kroner - til slik forskning.

- Jeg er glad på vår datters vegne, og for alle i delstaten som håper på en mulig kur. Hjelpen er på vei, sier filmprodusent Janet Zusker, som har en en datter med diabetes.

Folkeavstemningent er et nederlag for Bush-administrasjonen, som ut fra etiske og religiøse hensyn har skåret bevilgningene til stamcelleforskning ned til et minimum. Kerry har på sin side kjempet for forslaget, med god støtte fra Hollywood-kjendisene Michael J. Fox og nylig avdøde Christopher Reeve.

Kerry stakk også av med Californias 55 valgmenn i natt - uten at det ser ut til å hjelpe i kampen mot Bush.

Stamcelle-forslaget vil koste den økonomisk skakkjørte delstaten dyrt på kort sikt, men kan ifølge tilhengerne skape ei gullgruve på lengre sikt. De tror California vil bli en spydspiss innen framtidas genetisk-medisinske industri, og viser til at Silicon Valley-investorer allerede har spyttet 25 millioner dollar inn i potten.

Økt minstelønn

Homoekteskap og stamceller var de store stridsemnene, men langt fra de eneste. Også gamle travere som lønn, innvandring, skatt og krim har dratt velgere til urnene.

I Arizona, som tar imot flest ulovlige innvandrere fra Mexico, stemte innbyggerne for å spare noen av millionene som går med til sosialhjelp for disse.

Flertallet i Florida og Nevada gikk inn for å heve minstelønna til 6,15 dollar i timen, som er èn dollar mer enn den nasjonale tariffen.

Dette forslaget kan ha gitt Kerry noen ekstra stemmer i disse statene, selv om begge ble vunnet av Bush til slutt.

I Florida ble det i tillegg flertall for en lovendring som legger veien åpen for å varsle foreldre når unge døtre søker om abort. Dette er tidligere blitt stanset av lover som verner om jentenes rett til privatliv.

Hasj, bordell og gambling

Innbyggerne i Alaska kunne i natt skrevet amerikansk rettshistorie. Delstaten holdt nemlig folkeavstemning over et forslag om å legalisere og skattlegge salg av marihuana.

Motstanderne var mange, men de kan puste lettet ut: Forslaget ble stemt ned.

Montana ble på sin side den tiende delstaten i USA som legaliserer cannabis til medisinsk bruk, mens velgerne Oregon stemte ned forslaget om å utvide den eksisterende marihuana-som-medisin-ordningen.

Mens vi er inne på medisin, kan det nevnes at delstaten Nevada, Wyoming og Oregon gikk inn for et forslag som beskytter leger mot skyhøye søksmål for feilbehandling - samt å innføre tak for advokatenes salærer i slike saker.

Sist, og kanskje minst: Velgerne i Churchill County i gamblerstaten Nevada stemte ned et forslag om å forby bordeller.

(Kilder: Associated Press, CNN, The Boston Globe, The News & Observer)

STAMCELLEFORSKNING:</B> Skal det være lov?
<B>KJEMPER FOR RETTEN TIL Å GIFTE SEG:</B> En rekke delstater hadde flere saker å ta stilling til i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media