Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stammefolk raser mot norsk damutbygger

Hevder dammen vil oversvømme tradisjonelle og historiske områder i hjembyen deres.

DEMONSTRERER: Stammefolk på Borneo demonstrerer fra elvebåt mot byggingen av Baram-dammen på Sarawak som vil legge store områder under vann. Foto: Save Rivers Network.
DEMONSTRERER: Stammefolk på Borneo demonstrerer fra elvebåt mot byggingen av Baram-dammen på Sarawak som vil legge store områder under vann. Foto: Save Rivers Network. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Den norske damutbyggeren Torstein Dale Sjøtveit er i hardt vær. Stammefolk på Borneo forsøker nå å blokkere byggearbeidene på hans nyeste damprosjekt.

En miljøorganisasjon har også bedt Økokrim vurdere om virksomheten nordmannen leder kan ha begått ulovligheter.

Hundrevis av stammefolk protesterer mot planene om flere hydroelektriske anlegg på kjempeøya Borneo. Planene går ut på å bygge mange dammer for kraftproduksjon i den malayiske delen av øya, som kalles Sarawak.

20 000 vil bli rammet Det skal bygges åtte dammer i tillegg de tre som er ferdige, eller under arbeid. Sjøtveit, som er sjef for Sarawak Energy, hevder i en e-post til Dagbladet at  mellom 8000 og 10 000 mennesker må flyttes ut av området, i tillegg til de 12 000  som har mistet sine hjem hittil.

I alt mer enn 20 000 medlemmer av forskjellige stammer vil derfor bli rammet på grunn av utbyggingene.

Urfolk i åtte landsbyer skrev brev til Sjøtveit i april i år, og forlangte en øyeblikkelig stans i planlegging og bygging av den neste dammen, Baram.

FRYKTER FOR SITT HJEMSTED: Stammefolket på Borneo protesterer mot planene om flere hydroelektriske anlegg på øya Borneo. Foto: Save Rivers Network.
FRYKTER FOR SITT HJEMSTED: Stammefolket på Borneo protesterer mot planene om flere hydroelektriske anlegg på øya Borneo. Foto: Save Rivers Network. Vis mer

De hevder at den 1200-megawatt store dammen vil oversvømme deres tradisjonelle og historiske områder, som har tilhørt urfolket i hundrevis av år. Ifølge urfolket vil dammen ramme 20.000 mennesker og ødelegge et regnskogsområde på 400 kvadratkilometer.

Vekker oppsikt Utbyggingsplanene har vakt internasjonal oppsikt og flere miljø- og humanitære organisasjoner støtter urfolket. Det gjelder blant andre Survival International og stiftelsen Bruno Manser i Sveits. 

Stiftelsen har nylig sendt et brev til Økokrim, som Dagbladet har fått tilsendt. Der ber de norsk politi vurdere om det er begått uregelmessigheter i forbindelse med kontraktstildelinger i prosjektene.

Avviser Dagbladet har forelagt påstandene for Torstein Dale Sjøtveit, som svarer i en e-post: «Sarawak Energy har en åpen, konkurransepreget anbudsprosess som sikrer selskapet de beste resultater. Spørsmålet om eierforhold er fullstendig irrelevant. Sarawak Energy gir tusenvis av kontrakter hvert år og mer enn 100 av disse, er verd mer en ti millioner norske kroner».

Demonstrasjoner De siste ukene har det vært en rekke demonstrasjoner mot Murum-dammen, som skal være ferdig neste år. Aktivistene har blokkert adgangen for lastebiler og demonstrert med plakater og sperringer.

I vår ble det arrangert demonstrasjoner mot Baram-dammen, som er under planlegging. Bak demonstrasjonene står blant andre Sarawak-avdelingen av Save Rivers Network, en organisasjon som arbeider for å bevare de store elvene, som utbyggerne vil legge i rør.

Formannen Peter Kallang sier i en uttalelse: «Vi i Save The Rivers Network er nettopp kommet tilbake etter besøk i langhusene i Baram. Nesten alle landsbyboerne er imot at dammen skal bygges. Hvis regjeringen er så interessert i å skape flere arbeidsplasser, hvorfor bygger den ikke mange små anlegg i stedet? Vi ønsker ikke denne typen store, ødeleggende prosjekter som totalt raserer miljøet og berøver folket for deres landområder og eiendommer.»

- Ikke slik vi ønsker det Til dette svarer Sjøtveit: "Sarawak Energys egne undersøkelser viser at folk i de områdene som kan bli rammet er ganske åpne og positivt innstilt til utviklingen".

Blant de som deltok var også Philip Jau i den lokale organisasjonen Barams komité for bevaring av området (BPAC). Han uttalte etterpå:

«Folket her er mot damprosjektet. Vi setter oss ikke i mot utvikling, men Baramdammen er ikke slik vi ønsker det".

Jau får støtte av Mark Bujang i Borneos Resursinstitutt (BRIMAS), som spør hvorfor regjeringen har slikt hastverk med å bygge ut dammen. Det er enda ikke utført studier over virkningene av damutbyggingen på lokalsamfunnet, som er et krav ifølge ILO-konvensjon 169, om urfolks rettigheter.

- Drukner oss En eldre kvinne sa til en utsending fra stiftelsen Bruno Manser, at hun, ektemannen og deres barn, brødre og søstre, ikke vil overleve hvis de bygger denne dammen. En annen landsbyinnbygger la til: «Utbyggerne sier at dammen vil skape utvikling, men hvordan kan det være utvikling å drukne oss?»

Kritikerne hevder at lokalbefolkningen ikke er blitt spurt om deres syn, og at det ikke er gjort en utredning om de sosiale og miljømessige virkningene, noe som er i strid med internasjonale konvensjoner om urbefolkningens rettigheter. Dagbladet har bedt om Sjøtveits kommentar, og han svarer at slike utredninger vil bli foretatt:

«Sarawak Energy vil sende ut folk som skal besøke landsbyene og utarbeide en sosial og miljømessig analyse, en såkalt Social and Environmental Impact Assessment (SEIA), og vi vil offentliggjøre resultatene i den hensikt å få til en debatt».

DAMUTBYGGER: Norske damutbyggeren Torstein Dale Sjøtveit. Foto: Privat.
DAMUTBYGGER: Norske damutbyggeren Torstein Dale Sjøtveit. Foto: Privat. Vis mer
image: Stammefolk raser mot norsk damutbygger